Пухкава питка за здраве

10/03/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор498334942
"Вкусна пита, наречена за здраве - пригответе и раздадете "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
44 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо83 135
  • Преглеждания за месеца8962
  • Преглеждания за седмицата7840
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена44

Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко – 250 мл
  • кисело мляко – 5 с.л.
  • олио – 6 с.л.
  • сол – 1 с.л. равна
  • захар – 1 ч.л.
  • брашно – около 700 г
  • прясна мая – 30 г
  • още
  • краве масло – 70 г за намазване
  • жълтъци - 1 бр. +1 с.л. прясно мляко + 1 ч.л. олио – за намазване
  • сусам – за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта и 3 с.л. от брашното, оставете на топло да шупне (втаса). Пресейте брашното в голям съд, прибавете солта и разбъркайте добре.

Оформете кладенче и в него добавете останалите продукти за тестото, прибавете втасалата мая, омесете меко тесто и оставете на топло място да удвои обема си.

Разделете тестото на две равни половини, а всяка половина на още 4 равни части. Всяка част оформете на топче и разточете на тънки правоъгълни листи, съберете листите на две места по 4 листа като помежду им мажете с разтопено масло. Всеки куп листа разточвате на по-голям правоъгълен лист 40–20 см и навивате на рула.

Навитите рула нарежете на тънки триъгълници, които подреждате в намазана с масло тава покрай стената на тавата, а краищата на разрязаните рула наредете в средата на тавата. Намажете оформената питка с разбитите жълтък, прясно мляко и олио с четка и поръсете със сусам.

Без второ втасване на тестото, на студена фурна поставете тавата и включете фурната на 170 градуса.

Фурната се нагрява постепенно и има достатъчно време питката да втаса вътре в нея, преди да започне да се пече. Печете до готовност със златист загар.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Nati Kovacheva
Nati Kovacheva
19.10.2017 13:41
imam vupros, moje li testoto da vtasva vuv furnata i na kolko gradusa da e vklü4ena , na staina ne se polu4ava ,tui kato e edva 17 ° Blagodarq!
1
0
Мария Симова
Мария Симова
19.10.2017 15:08
Разбира се че може, аз редовно го правя през студените месеци на 40 максимум 50 градуса да е нагрята фурната.
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
29.06.2017 09:14
Да си здрава и благословена Миме! Да продължаваш все така да радваш нас и семейството си с такива вкусни рецепти! Златни ти ръце! Най-сърдечни поздрави!
3
0
Мария Симова
Мария Симова
29.06.2017 09:50
Благодаря от сърце ! Чувствата и поздравите са взаимни :) Весел празник !!!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв