Пухкава питка за здраве

10/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Вкусна пита, наречена за здраве - пригответе и раздадете "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
41 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо66 540
  • Преглеждания за месеца637
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена41

Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко – 250 мл
  • кисело мляко – 5 с.л.
  • олио – 6 с.л.
  • сол – 1 с.л. равна
  • захар – 1 ч.л.
  • брашно – около 700 г
  • прясна мая – 30 г
  • още
  • краве масло – 70 г за намазване
  • жълтъци - 1 бр. +1 с.л. прясно мляко + 1 ч.л. олио – за намазване
  • сусам – за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта и 3 с.л. от брашното, оставете на топло да шупне (втаса). Пресейте брашното в голям съд, прибавете солта и разбъркайте добре.

Оформете кладенче и в него добавете останалите продукти за тестото, прибавете втасалата мая, омесете меко тесто и оставете на топло място да удвои обема си.

Разделете тестото на две равни половини, а всяка половина на още 4 равни части. Всяка част оформете на топче и разточете на тънки правоъгълни листи, съберете листите на две места по 4 листа като помежду им мажете с разтопено масло. Всеки куп листа разточвате на по-голям правоъгълен лист 40–20 см и навивате на рула.

Навитите рула нарежете на тънки триъгълници, които подреждате в намазана с масло тава покрай стената на тавата, а краищата на разрязаните рула наредете в средата на тавата. Намажете оформената питка с разбитите жълтък, прясно мляко и олио с четка и поръсете със сусам.

Без второ втасване на тестото, на студена фурна поставете тавата и включете фурната на 170 градуса.

Фурната се нагрява постепенно и има достатъчно време питката да втаса вътре в нея, преди да започне да се пече. Печете до готовност със златист загар.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
29.06.2017 09:14
Да си здрава и благословена Миме! Да продължаваш все така да радваш нас и семейството си с такива вкусни рецепти! Златни ти ръце! Най-сърдечни поздрави!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв