Свински джолан в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Свински джолан в гювеч
Снимка: Албена Асенова
3 / 9
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Завладяваща ароматна комбинация от крехко свинско джоланче, сини сливи и вино - не ястие, я истински празник за сетивата"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 бр. заден джолан
  • картофи - 5 - 6 бр.
  • праз - 2 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • гъби - 5 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена пиперка
  • сини сливи - 1 шепа, сушени
  • домати - 1 к.ч. смлени
  • люти чушки - 1 бр. сушена
  • чесън - 1/2 глава
  • червено вино - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио
  • сол
  • червен пипер - пушен
  • дафинов лист - 2 листчета
  • салвия - 3 - 4 листчета
  • бахар - няколко зърна
  • черен пипер - няколко зърна
  • универсална подправка - готов микс за свинско месо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с подготовката на свинския джолан. За целта използвах заден джолан с кожа. Първоначално го измих и накиснах във вода за около час.

След това го подсушаваме, правим прорези по кожата, посоляваме го и обтриваме с микс от подправки за месо. Оставяме така джолана за няколко часа в хладилника, за да поеме ароматите от подправките.

Отделно обелваме картофите и нарязваме на едри парчета. Същото правим и с морковите. Праз лука, гъбите, зелената и червената пиперка също се нарязват също на едро. В купа поставяме нарязаните зеленчуци, прибавяме смлените домати (може да са и от консерва) и сушени сини сливи.

Най-добре сливите да са без костилка. Подправяме зеленчуците със сол и червен пипер. Прибавяме зърната черен пипер и бахар. Прибавяме малко олио и разбъркваме хубаво. На дъното на глинен гювеч поставяме свинския джолан.

Около него нареждаме подготвените зеленчуци. Отгоре слагаме една суха люта чушка и половин глава чесън, срязана напречно. Прибавяме две дафинови листенца и няколко от сушена салвия. Заливаме ястието с малко червено вино и вода.

Слагаме гювеча в студена фурна. Печем около четирийсет минути на 250 градуса, след което градусите се намаляват на 200. Печем още около два часа и половина, или докато месото започне да се отделя от кокала.

Свинският джолан в гювеч се поднася топъл!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Владича
Владича
Благодаря за рецептата!!! Изядоха и капака на гювеча!
14.11.2023 19:57
1
Анонимен
Анонимен
Гювеча съм го приготвил,наредил и ще видим какво ще се получи.
Ще добавя снимки и благодарности,ако всичко е точно. ;)
19.04.2023 15:00
5
Анонимен
Анонимен
Няма такава вкуснотия,направо бях изненадан какво се получи.Сложих всичко от рецептата,спазих я,само дето пекох гювеча не точно както е по рецептата мин на230 градуса, и после около 2ч.на 160-180градуса,стана превъзходно!!!!!
17.12.2022 20:55
6
Потребител#227433
Потребител#227433
Направих джолана без сливити и 2/3 скилидки чесън ,стана върховно вкусно.
26.04.2020 14:16
6
1
Татяна  Ангелова
Татяна Ангелова
Току що го наредих в глинен съд-използвам таджин.Само сини сливи не сложих, просто тази комбинация плод- месо в дома ми не се харесва.Ще снимам готовото творение.
05.05.2019 12:47
7
1