Разкошна питка Цвете

11/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваПомощник Готвач
"Великолепна питка, която може да приготвите и сами - с точни указания и снимки стъпка по стъпка - ще опитате, нали?"
Приготвяне90 мин.
Готвене45 мин.
Общо135 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 969
  • Преглеждания за месеца3968
  • Преглеждания за седмицата1436
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Смесете продуктите за тестото. Замесете не много меко тесто, покрийте със стреч фолио и оставете на топло място да удвои обема си. Поставете тестото върху поръсен с брашно плот и за кратко премесете. Разделете тестото на 9 равни части и оформете на топки, покрийте със стреч фолио.

Разточете 4 топки на кори, еднакви по големина /нека са големи, колкото чиния за хранене/. Подредете корите една върху друга, като помежду им мажете с малко олио, в голяма тава, постлана с хартия за печене.

Разрежете наслоените кори на 8 триъгълника, но не до край (за по голяма яснота разгледайте снимките). В средата на всеки триъгълник направете прорез с помощта на нож за пица и през него прекарайте острия връх на триъгълника. Така процедирате със всичките 8 триъгълничета, получавате долния ред листенца на цветето.

Отделно върху работния плот разточете още 4 топки тесто със същия диаметър, подредете ги една върху друга и намажете с олио помежду им. Разрежете наслоените кори на 8 триъгълника, този път до край т.е. те трябва да са напълно отделени един от друг.

Направете им прорез в средата и промушете острия ъгъл през него. Получените листенца подредете шахматно на долните оформени листенца. Ето, че получавате и втория ред листенца на цветето. В средата поставете последната топка тесто, като леко я премесите, преди да я поставите в средата на питката под формата на кръгло топче. Така получавате плодника на цветето.

Оставете оформената питка Цвете да покачи обема си на топло за около 30 минути, след което намажете с разбитите с вилица жълтък, олио и прясно мляко. Поръсете плодника на цветето със сусам и печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса.

Когато получите желания от вас загар на питката, покрийте с алуминиево фолио и печете до готовност като проверявате за нея с клечка. Можете да декорирате вашето цвете с други цветчета, приготвени и изрязани от солено тесто според повода, за който приготвяте вашата питка.

Те се подреждат върху питката, преди да я поставите във фурната за печене. Следвайте рецептата и разгледайте снимките в нея и ще получите прекрасна празнична питка за вашия повод.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Криси Черникова
Питката е много кокетна! Браво! А соленото тесто за украсата как се прави? Изглежда доста ефектно.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв