неделя, 26 октомври

Козуначено руло

Публикувана от:
Видяно: 6 224 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Тестени десерти
Рецепта за Козуначено руло
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции1 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 30 г прясна
  • яйца - 5 броя + 1 жълтък
  • олио - 13 с.л. или масло
  • прясно мляко - 250 г
  • захар - 300 г
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - 1 щипка
  • мармалад - 2 - 3 с.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • сусам - по желание

Приготвяне на Козуначено руло

Размийте маята в една част от леко топлото прясно мляко. Добавете по 1 лъжичка захар и брашно, докато се получи каша. Оставете на топло да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и добавете останалото мляко. Пресейте брашното и в кладенче посредата добавете втасалата мая, щипка сол и яйцата.

Започнете да замесвате тестото, като постепенно добавяйте и мазнината, ванилията и лимоновата кора. Месете, докато се получи хубаво еластично тесто, покрийте го и го оставете на топло да втаса.

След това разточете на блат с диаметър 21 см, намазнете го леко, намажете с мармалад, поръсете с орехи и го навийте на руло. Прехвърлете го в намазнена форма или тава и оставете отново да втаса.

Намажете го с разбит жълтък с малко олио, поръсете със сусам или кристална захар и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса.

4.4 от 10 Гласа

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Вкусна и оригинална рецепта за Козуначено руло. Доволен ли си от това, което намери? Разгледай другите ни специалитети за Козуначено руло. Изпитани рецепти от нашенската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Козуначено руло в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.