Козуначено руло

11/04/2012
"Сладкарството не е като готвенето на ястия - изисква повече прецизност и спазване на пропорциите - така, че вадете молив и записвайте "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо10 731
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 30 г прясна
  • яйца - 5 броя + 1 жълтък
  • олио - 13 с.л. или масло
  • прясно мляко - 250 г
  • захар - 300 г
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - 1 щипка
  • мармалад - 2 - 3 с.л.
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята в една част от леко топлото прясно мляко. Добавете по 1 лъжичка захар и брашно, докато се получи каша. Оставете на топло да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и добавете останалото мляко. Пресейте брашното и в кладенче посредата добавете втасалата мая, щипка сол и яйцата.

Започнете да замесвате тестото, като постепенно добавяйте и мазнината, ванилията и лимоновата кора. Месете, докато се получи хубаво еластично тесто, покрийте го и го оставете на топло да втаса.

След това разточете на блат с диаметър 21 см, намазнете го леко, намажете с мармалад, поръсете с орехи и го навийте на руло. Прехвърлете го в намазнена форма или тава и оставете отново да втаса.

Намажете го с разбит жълтък с малко олио, поръсете със сусам или кристална захар и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 180 градуса.

подобни рецепти тук

5 6
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар