Козунак с шоколадови капки

11/03/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"Ако ще е козунак, да е с шоколадови капки - страхотно вкусен и неустоим "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 689
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. /1 белтък е за намазване/
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 150 г
  • олио - 100 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • брашно - 600 г типово
  • сол - 1 щ.
  • мая - 20 г свежа или 1 пакет суха
  • шоколадови капки
  • кафява захар - за поръсване - 2 с.л.
  • за захарния сироп
  • вода
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава и разбърква в топлото прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне, сипва се в средата на типовото брашно. Прибавят се яйцата, като се отделя един белтък за намазване на козунака.

Добавя се останалата захар, ванилията и кората от настърган лимон. Сипва се половината олио и се бърка с вилица на топка тесто. Сипва се върху набрашнен плот и с намазнени ръце се меси, докато спре да лепне и да поеме мазнината.

Оставя се да втаса за 1 час на топло, разделя се на три равни части. Всяка се оформя на фитил с дължина две педи, сплесква се с пръсти и се поръсва с шоколадови капки.

Краищата се защипват и така се оформят три фитила. Сплитат се на плитка и се навива на охлюв в тава върху хартия за печене. Втасва още 30 минути, намазваме с разбитият белтък и поръсваме с кафявата захар.

Печем на умерена фурна 170 градуса около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио, да не прегори. Изважда се и когато леко се охлади, се намазва със захарен сироп от вода и захар.

Бележка: Съотношението на водата и захарта в сиропа е 1:1. Количеството на двата продукта е по вкус.

подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар