Еклерова торта със заквасена сметана и карамел

11/03/2017
"Време за фитнес винаги ще се намери, но такава вкусна еклерова торта със заквасена сметана и карамел няма да имате шанса да опитате втори път "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо933
  • Преглеждания за месеца932
  • Преглеждания за седмицата224
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • бадемов крокан - 4 с.л
  • за пълнежа
  • заквасена сметана - 400 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • кондензирано мляко - 250 г
  • желатин - 1 пакетче
  • еклери - средно големи, кръгли 12 бр., пълни с крем на вкус
  • за украса
  • еклери - 10 - 12 бр. мини (пълни с крем на вкус)
  • сладкарска сметана - 100 мл разбита
  • бадемов крокан
  • карамел
  • захар - 50 г
  • кондензирано мляко - около 100 мл (остатъка от кутията)

Начин на приготвяне

Пригответе предварително еклерите, за да са готови при приготвянето на тортата.

Направете блатовете, като отделите жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците със захарта с миксер на сняг. Добавете жълтъците един по един докато разбивате. Пресейте брашното и го добавете на порции, като разбърквате с въртеливи движения до усвояването на брашното.

Добавете крокана и разбъркайте, за да се разпредели. Изпечете блата в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 24 см. Печете 20 мин. в загрята на 150 градуса фурна. При готовност извадете блата и го оставете да се охлади. След като се охлади, разрежете блата на две части.

Пригответе пълнежа като посипете желатина с малко студена вода (2-3 с.л.) и го оставете да набъбне за няколко минути. След това загрейте около 100 мл от сладкарската сметана и добавете набъбналия желатин. Бъркайте до пълното му разтапяне.

Разбийте с миксер заквасената сметана и кондензираното мляко до пълното им смесване. Добавете сметаната с желатина на тънка струйка като междувременно разбърквате. Важно е всички продукти да са на стайна температура.

Разбийте останалата част от сладкарската сметана на твърд сняг. Добавете я в крема като разбърквате с въртеливи движения, за да запазите бухналостта.

Сглобете тортата като във формата за торта поставите единия блат. Разпределете половината крем. Подредете еклерите на малки разстояния и запълнете и покрийте с останалия крем. Затворете с втория блат. Приберете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне.

Разбийте на сняг сладкарската сметана за украсата. При готовност на тортата, я извадете от формата и измажете от всички страни с разбитата сметана. Поръсете с крокан отгоре и залепете по стените. Украсете по желание с шприц с накрайник по избор с разбитата сметана.

Пригответе карамел като карамелизирате до светъл карамел приготвената за това захар. Прибавете кондензираното и разбъркайте до хомогенна смес. Залепете мини еклерчетата с карамела по средата на тортата като използвате карамела.

Рецептата е адаптирана от lussisworldofartcraft.blogspot.comподобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар