Еклерова торта със заквасена сметана и карамел

11/03/2017
Нина Иванова Иванова
отНина Иванова ИвановаИноватор301868193
"Време за фитнес винаги ще се намери, но такава вкусна еклерова торта със заквасена сметана и карамел няма да имате шанса да опитате втори път "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 771
  • Преглеждания за месеца88
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • бадемов крокан - 4 с.л
  • за пълнежа
  • заквасена сметана - 400 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • кондензирано мляко - 250 г
  • желатин - 1 пакетче
  • еклери - средно големи, кръгли 12 бр., пълни с крем на вкус
  • за украса
  • еклери - 10 - 12 бр. мини (пълни с крем на вкус)
  • сладкарска сметана - 100 мл разбита
  • бадемов крокан
  • карамел
  • захар - 50 г
  • кондензирано мляко - около 100 мл (остатъка от кутията)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе предварително еклерите, за да са готови при приготвянето на тортата.

Направете блатовете, като отделите жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците със захарта с миксер на сняг. Добавете жълтъците един по един докато разбивате. Пресейте брашното и го добавете на порции, като разбърквате с въртеливи движения до усвояването на брашното.

Добавете крокана и разбъркайте, за да се разпредели. Изпечете блата в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 24 см. Печете 20 мин. в загрята на 150 градуса фурна. При готовност извадете блата и го оставете да се охлади. След като се охлади, разрежете блата на две части.

Пригответе пълнежа като посипете желатина с малко студена вода (2-3 с.л.) и го оставете да набъбне за няколко минути. След това загрейте около 100 мл от сладкарската сметана и добавете набъбналия желатин. Бъркайте до пълното му разтапяне.

Разбийте с миксер заквасената сметана и кондензираното мляко до пълното им смесване. Добавете сметаната с желатина на тънка струйка като междувременно разбърквате. Важно е всички продукти да са на стайна температура.

Разбийте останалата част от сладкарската сметана на твърд сняг. Добавете я в крема като разбърквате с въртеливи движения, за да запазите бухналостта.

Сглобете тортата като във формата за торта поставите единия блат. Разпределете половината крем. Подредете еклерите на малки разстояния и запълнете и покрийте с останалия крем. Затворете с втория блат. Приберете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне.

Разбийте на сняг сладкарската сметана за украсата. При готовност на тортата, я извадете от формата и измажете от всички страни с разбитата сметана. Поръсете с крокан отгоре и залепете по стените. Украсете по желание с шприц с накрайник по избор с разбитата сметана.

Пригответе карамел като карамелизирате до светъл карамел приготвената за това захар. Прибавете кондензираното и разбъркайте до хомогенна смес. Залепете мини еклерчетата с карамела по средата на тортата като използвате карамела.

Рецептата е адаптирана от lussisworldofartcraft.blogspot.comподобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар