Печен свински врат на фурна

11/03/2017
"Крехко месце за специалните поводи или за семейните вечери - хапвайте и да ви е сладко!"
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 086
  • Преглеждания за месеца1085
  • Преглеждания за седмицата99
  • Рейтинг4,6 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Месото без кост, както е цяло парче, се измива и подсушава. Отгоре с остър нож по цялата повърхност на месото се правят прорези с дълбочина 1 см, с форма на малки квадратчета. След това в прорезите по месото се втрива сол, стрит чесън и смлян черен пипер.

В тиган на огъня загрейте 3-4 лъжици зехтин и пуснете месото да се запържи, като обърнете от всички страни. Трябва да се запече леко и да се позачерви. Извадете месото в йенска тавичка. В прорезите тук-там набодете 4-5 карамфилчета.

Сложете на огъня малък съд, сипете да се карамелизира една пълна супена лъжица мед, към която прибавете една лъжица зехтин и една лъжица коняк, разбъркайте и отстранете от огъня. Намажете бързо с четка с тази смес месото и сипете около него 200 мл топъл бульон. Можете да разтворите в една чаша вода кубче бульон. Добавете и 1 чаша бяло вино.

Срежете една глава лук на две, както е с люспата и я сложете отстрани до месото, обърната със срязаната част надолу. При печенето тя ще си пусне аромата. Сложете месото да се пече на 180 градуса. Периодично обливайте със соса.

Забележка: Отначало пекох без капак и без вентилатор за 20 минути, после включвах и вентилатор, слагах и капак, махах капака, на два пъти обърнах месото и през това време все поливах. Така минаха 2 часа, че и повече. Изпеченото месо прехвърлете в чист съд.

Соса, който остава в тавичката, прецедете в малка касерола и го сложете на огъня да заври с една равна супена лъжица царевично нишесте, предварително размито с малко вода. Оставете на огъня, колкото леко да кипне. При сервиране полейте месото със соса.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар