Плетено ръжено памук-хлебче

12/03/2017
Monika Ivanovaот Monika IvanovaИноватор
"Обещаваме, че ще е меко като памук и ароматни, но вие не ни вярвайте - опитайте и се уверете и сами "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо124
  • Преглеждания за месеца123
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се слагат 5 с.л. брашно, 1 пакетче мая и 3 с.л. захар. Покрива се с кърпа и се оставя 15-20 минути, докато маята се активизира. След това добавяте и ръженото брашно, олиото и солта.

Замесвате меко и гладко тесто и оставяте за час на топло да втаса (покривам купата с влажна кърпа и оставям на 30 градуса във фурната). След като тестото е удвоило обема, си го режем на 4 топки, които разтегляме на сравнително еднакви по дължина фитили (около 40 см дълги).

В единия край прилепвате фитилчетата едно за друго и ги разпервате настрани. С двете ръце хващате двата външни и ги премятате към средата, като те минават върху другите два. Тях пък изтегляте настрани, след което отново прекарвате към средата и така плетете като козунак или на обикновена плитка с 4 конеца до края.

Целта е външните фитили да прехвърляте към среда, след което другите остават външни и те на свои ред трябва да дръпнете към средата и така докато свърши плитката.

Прилепвате краищата и прехвърляте в набрашнена и намазнена форма. Оставяте отново по същия начин да втаса поне още 30 минути. Намазвате с белтък и прясно мляко и печете на 190 градуса до готовност.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар