Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Вкусен портокалов кейк със стафиди

Вкусен портокалов кейк със стафиди

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Вкусен портокалов кейк със стафиди
Снимка: Мария Симова
1 / 3
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Знаете, че сме професионалисти - и кейк ще приготвим, с глазура ще го залеем, че и рецептата ще ви покажем"

Необходими Продукти

  • за кейка
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • стафиди - 0. 5 ч.ч.
  • портокали - 2 бр.
  • брашно - 2 ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за глазурата
  • портокали - 1 бр.
  • сметана - 30 мл
  • масло - 50 г
  • пудра захар - 5 с.л. равни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в коняк, настържете кората на портокалите на ренде и изстискайте сока им в сокоизтисквачка. Оставете настрани за по-късно.

В дълбока купа разбийте с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. На тънка струя прибавете олиото, добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера и разбъркайте до еднородна смес.

Прецедете добре стафидите от коняка, добавете ги заедно със сока и настърганите корички на портокалите към сместа и разбъркайте отново. В намазана с масло и леко поръсена с брашно форма за кекс, изсипете сместа.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до готовност като проверявате за това по метода клечка. Готовия и изпечен кейк оставете за 10 минути във формата да се поохлади, след което извадете и поставете в подходяща чиния за сервиране.

Настържете кората на портокала на ренде, а сока му изцедете. В метален съд прибавете сметаната, маслото, захарта, 2 с.л. портокалов сок и настърганите портокалови кори.

Поставете на слаб огън до разтопяване на маслото. С тази глазура с помощта на четка намажете целия кейк. Оставете останалата глазура да изстине до гъста смес и полейте с нея Вкусния портокалов кейк със стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: