Ориз на фурна във валенсиански стил

12/03/2017
"Който е казал, че ястията с ориз са скучни, определено не е опитал нашето предложение за ориз по валенсиански "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо333
  • Преглеждания за месеца332
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

1. В сгорещените зехтин и мас запържете ребърцата, наденицата (разполовена на две) и цялата глава чесън, без да я белите (може само да махнете най-горния сух слой). Когато придобият приятен загар, извадете в чиния , поръсете със розмарин и похлупете или завийте с алуминиево фолио.

Освен ребрата и наденицата (или кървавица), може да използвате и друго месо по ваш избор, сланинката също е много подходяща.

2. В малка тенджерка на силен огън сложете да ври водата с бульона (ако ползвате домашен - още по -добре).

3. Омесете каймата с малко сол, накълцан магданоз, едната скиллидка чесън (пресована или настъргана), черния пипер и кедровите ядки. Оформете две продълговати кюфтенца и ги пуснете във врящия бульон за няколко минути, докато осъществим следващата стъпка.

4. В мазнината от запържването на месото сложете втората скилидка чесън (ламинирана), на среден огън, за да не прегори. Добавете и доматеното пюре и запържете леко за 2-3 минутки, след което сложете ориза (добре измит от нишестето), сол и куркума.

5. Бъркайте докато оризът леко се позапържи и поеме от ароматите, след това изсипете в глинена тавичка.

6. Подредете върху него ребрата и наденицата, двете продълговати кюфтенца и кръгчетата домат. В центъра сложете цялата глава чесън.

7. Залейте с горещия бульон и печете във предварително загрята на 220 градуса фурна, за около 30 минути.

8. След изваждане от фурната, завийте с алуминиево фолио и оставете да почине 10 мин, преди да сервирате.

9. При поднасяне поръсете със магданоз и гарнирайте с парченце лимон.

Който желае да си изстиска лимона върху ориза, гарантирам, че така е още по вкусен!

Този ориз е по-сухичък, не трябва да става разкашкан, затова и количеството бульон е по-малко, но разбира се, всичко е въпрос на вкус и ако го обичате по-мек, увеличете количеството на течността.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар