Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ориз на Фурна»Ориз на фурна във валенсиански стил

Ориз на фурна във валенсиански стил

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз на фурна във валенсиански стил
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Който е казал, че ястията с ориз са скучни, определено не е опитал нашето предложение за ориз по валенсиански"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • бульон - 1 кубче (зеленчуков или месен)
  • чесън - 1 глава +2 скилидки
  • домати - 2 резена
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • свински ребра - 4 бр. (200 г)
  • кайма - 100 - 150 г
  • наденица - 200 г (или кървавица)
  • розмарин - на вкус
  • магданоз - на вкус
  • сол - на вкус
  • куркума - на вкус
  • зехтин - 3 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • кедрови ядки - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сгорещените зехтин и мас запържете ребърцата, наденицата (разполовена на две) и цялата глава чесън, без да я белите (може само да махнете най-горния сух слой). Когато придобият приятен загар, извадете в чиния, поръсете с розмарин и похлупете или завийте с алуминиево фолио.

Освен ребрата и наденицата (или кървавица), може да използвате и друго месо по ваш избор, сланинката също е много подходяща.

В малка тенджерка на силен огън сложете да ври водата с бульона (ако ползвате домашен - още по -добре).

Омесете каймата с малко сол, накълцан магданоз, едната скиллидка чесън (пресована или настъргана), черния пипер и кедровите ядки. Оформете две продълговати кюфтенца и ги пуснете във врящия бульон за няколко минути, докато осъществим следващата стъпка.

В мазнината от запържването на месото сложете втората скилидка чесън (ламинирана), на среден огън, за да не прегори. Добавете и доматеното пюре и запържете леко за 2-3 минутки, след което сложете ориза (добре измит от нишестето), сол и куркума.

Бъркайте докато оризът леко се позапържи и поеме от ароматите, след това изсипете в глинена тавичка.

Подредете върху него ребрата и наденицата, двете продълговати кюфтенца и кръгчетата домат. В центъра сложете цялата глава чесън.

Залейте с горещия бульон и печете във предварително загрята на 220 градуса фурна, за около 30 минути.

След изваждане от фурната, завийте с алуминиево фолио и оставете да почине 10 мин, преди да сервирате.

При поднасяне поръсете ориза на фурна със магданоз и гарнирайте с парченце лимон.

Който желае да си изстиска лимона върху ориза, гарантирам, че така е още по-вкусен!

Този ориз е по-сухичък, не трябва да става разкашкан, затова и количеството бульон е по-малко, но разбира се, всичко е въпрос на вкус и ако го обичате по-мек, увеличете количеството на течността.

Оризът на фурна във валенсиански стил е невероятно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: