сряда, 20 август

Толумбички от парено тесто

Публикувана от:
Видяно: 21 888 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Тестени десерти
Рецепта за Толумбички от парено тесто
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции30-40 бр.

Необходими Продукти

  • за пареното тесто
  • вода - 500 г
  • масло - 130 г краве
  • лимонтузу - 1 щипка, или оцет или лимонов сок
  • сол - щипка
  • брашно - 250 г
  • яйца - 7 броя
  • за сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 500 г
  • лимони - настъргана кора по желание + сока на 1 лимон
  • ванилия - 3 прахчета

Приготвяне на Толумбички от парено тесто

Сложете водата с маслото да кипне в сд на котлона и добавете киселината и солта. Сипете цялото брашно и бъркайте енергично с дървена лъжица, докато се получи отделящо се от стените на съда тесто.

Оставете го да изстине и добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре тестото. В дълбок тиган сгорещете около 300 мл мазнина за пърженето.

Шприцовайте със шприц с широк накрайник тестото на малки толумбички и ги пускайте направо във врящата мазнина. Изрязвайте толумбичките с помощта на нож, потопен в сгорещеното олио. Щом леко покафенеят, изваждайте толумбите и ги оставете да изстинат.

През това време пригответе сиропа, като кипнете в съд на котлона водата със захарта, добавите лимоновия сок и кора. Бъркайте за 1-2 минути и снемете от котлона. Ароматизирайте се с ванилията и оставете леко да се охлади.

В тава наредете толумбите на 1 ред и ги залейте със захарния сироп. Оставете да престоят 2 часа преди да поднесете.

4.5 от 24 Гласа

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Вкусна и оригинална рецепта за Толумбички от парено тесто. Намери ли това, което търсиш? Виж останалите рецепти за Толумбички от парено тесто. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Препоръки как да приготвим Толумбички от парено тесто в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.