Постни лозови сарми със сушени сини сливи

13/03/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач 1x
"Уникални сармички със сливи и постна плънка - хапвайте с удоволствие и на воля "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо250
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много пъти съм казвала, че обичам странните и нетипичните комбинации. Като например лозови сарми със сини сливи – хем леко сладички, хем леко киселички, не само от вкуса на сливите, а и от зелевата чорба, в която се варят. Приготвят не много по-различно от стандартните сарми, а са с изключително интересен вкус.

Да пристъпим към рецептата:

Морковите, лукът и целината се нарязват на ситно. Лукът и морковите се запържват в сгорещената мазнина. Добавя се целината, разбърква се и се оставя да се задуши.

Сушените домати се нарязват на ивички и се добавят към зеленчуковата смес. Овкусява се с червения пипер и чубрицата.

Разбърква се и се прибавя измитият ориз. Разбърква се и леко се запържва. Налива се гореща вода и се вари се докато оризът набъбне – около 5 минути.

Магданозът се реже на ситно. Прибавя се към сместа. Разбърква се. Плънката се сваля от котлона и се оставя настрана леко да се охлади. Подправя се със сол и черен пипер.

Сушените сливи се режат на половини. Не е необходимо да ги киснете предварително, тъй като при варенето след това ще набъбнат достатъчно.

Плънката се разпределя в лозовите листа и се завиват сарми, като във всяка се слага и по половин слива.
Подреждат се в тенджера и се заливат със зелевия сок. Варят се на тих огън докато останат на мазнина – около 40 минути.

Поднасят се с млечен сос.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар