Портокалов кекс от белтъци

14/03/2017
Йорданка Ковачеваот Йорданка КовачеваПомощник Готвач
"Страхотен микс от вкусове и аромати, никога не наричайте този кекс обикновен "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 675
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • Брашно - 200 г
  • Захар - 180 г
  • Олио - 60 мл
  • Белтъци - 3 бр.
  • Портокали - 3 бр.
  • Лимонова кора - от 1 лимон
  • Ванилия - 1 бр
  • Бакпулвер - 1 бр
  • Ром - 30 мл
  • Черен шоколад - 75 г
  • Масло - 30 г
  • Прясно мляко - 2 с.л.
  • Сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка: Настържете кората от лимон и кората от единия портокал и залейте с ром и малко захар. Оставете да престои, докато дойде ред те да бъдат използвани.

1. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Малко по малко сипвайте към тях захарта, като продължавате да разбивате до получаване на гъста пухкава смес.

2. Изстискайте единия портокал и заедно с олиото прибавете към сместа от белтъци. Разбийте отново. Ще спаднат малко, но това да не ви притеснява.

3. Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и малко по малко го интегрирайте с леки движения с дървена лъжица.

4. Накрая сложете престоялите в ром настъргани корички (заедно с рома) и разбъркайте леко.

5. Изсипете сместа във подходяща форма, намазнена и набрашнена. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна - 30 минути.

6. Докато сладкишът се пече, изстискайте останалите два портокала (ако желаете може и повече.) Любителите на по-сладичкото може да си добавят допълнително захар в портокаловия сок.

7. Залейте готовия още горещ кекс със сока и оставете да изстине преди да отделите от формата.

8. Разтопете на водна баня шоколада и маслото със двете лъжички мляко. Може и директно на котлона (така направих аз този път), но на по-тих огън, за да не загори.

9. Залейте изстиналия кекс с шоколадовата смес.

Резултатът е чудесен и комбинацията от вкусове много добра. Това е един страхотен начин да използваме оставащите ни понякога белтъци. Надявам се идеята ми да ви хареса!подобни рецепти тук

5 14
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Krassi11
Krassi11
12.04.2017 22:19
Много свежо предложение.Благодарности за хубавата рецепта!
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
14.03.2017 16:21
Разкошен кекс! Снимките са много хубави с приятни ярки цветове, чудесен е :)
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите