Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Портокалов кекс от белтъци

Портокалов кекс от белтъци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Портокалов кекс от белтъци
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
23/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Страхотен микс от вкусове и аромати, никога не наричайте този кекс обикновен"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • захар - 180 г
  • олио - 60 мл
  • белтъци - 3 бр.
  • портокали - 3 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 1 бр
  • бакпулвер - 1 бр
  • ром - 30 мл
  • черен шоколад - 75 г
  • масло - 30 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка: Настържете кората от лимон и кората от единия портокал и залейте с ром и малко захар. Оставете да престои, докато дойде ред те да бъдат използвани.

Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Малко по малко сипвайте към тях захарта, като продължавате да разбивате до получаване на гъста пухкава смес.

Изстискайте единия портокал и заедно с олиото прибавете към сместа от белтъци. Разбийте отново. Ще спаднат малко, но това да не ви притеснява.

Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията и малко по малко го интегрирайте с леки движения с дървена лъжица.

Накрая сложете престоялите в ром настъргани корички (заедно с рома) и разбъркайте леко.

Изсипете сместа във подходяща форма, намазнена и набрашнена. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна - 30 минути.

Докато кексът се пече, изстискайте останалите два портокала (ако желаете може и повече.) Любителите на по-сладичкото може да си добавят допълнително захар в портокаловия сок.

Залейте готовия още горещ кекс със сока и оставете да изстине преди да отделите от формата.

Разтопете на водна баня шоколада и маслото със двете лъжички мляко. Може и директно на котлона (така направих аз този път), но на по-тих огън, за да не загори.

Залейте изстиналия кекс с шоколадовата смес.

Резултатът е чудесен и комбинацията от вкусове много добра. Това е един страхотен начин да използваме оставащите ни понякога белтъци. Надявам се идеята ми да ви хареса!

Портокаловият кекс от белтъци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Много свежо предложение.Благодарности за хубавата рецепта!
12.04.2017 22:19
1
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Разкошен кекс! Снимките са много хубави с приятни ярки цветове, чудесен е :)
14.03.2017 16:21
2
1
Покажи всички подкоментари