Бабината копривена каша

14/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Разкошна копривена каша с вкусна настъпваща пролет - здравословна и ароматна "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 930
  • Преглеждания за месеца3856
  • Преглеждания за седмицата104
  • Рейтинг4,6 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • коприва - около 300 г (само връхчета)
  • олио - 60 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • брашно - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на копривата. Налейте в тенджера около 1 литър леко посолена вода и поставете на котлона да заври. Почистете и измийте копривата много добре под течаща вода и я прибавете към заврялата вода. Разбъркайте и варете около 10 минути.

В друг съд прецедете водата на копривата и я запазете (не я изхвърляйте, там е желязото за кръвта ви) за готвенето на кашата. Измийте копривата както е в цедката под течаща вода, изстискайте леко и я нарежете.

В тиган загрейте олиото и запържете в него ситно нарязаните лук и чесън до омекване. Прибавете чрез поръсване брашното (за да не се образуват брашнени топчета) и запържете до златисто.

Прибавете червения пипер, разбъркайте и веднага(за да не прегори червеният пипер) налейте копривената вода на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Ако е нужно посолете и поръсете с черен пипер. Варите кашата до желаната от вас гъстота.

Моята баба я оставяше малко по-течна, забождаше една хапка хляб на вилицата и гребваше от кашата.подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар