Козунак на конци

13/04/2012
Олег Иванов
отОлег ИвановНовак
"Идеалният козунак трябва да се дели на конци. Това се постига с продължително и упорите месене или с помощта на центрофугата на пералнята "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо40 295
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително разтворете маята в топличкото прясно мляко с щипка захар. След като шупне я добавете с към 3 ч.ч. брашно с разбитите яйца, захарта, киселото мляко, останалата захар, щипка сол, ванилената захар, ромовата есенция и портокаловата кора.

Започнете да добавяте постепенно брашното и разтопеното масло с олиото. Добавяйте брашно, докато не се получи стегната топка. Добре омесете тестото и оставете да втаса на топло.

Премесете още веднъж и пак оставете да втаса в покрита намазнена купа. Разделете го на 3 части, направете ги на дълги фитили и ги сплетете, като добавяте между тях стафиди, сушени плодове, орехи и парченца локум.

Готовата плитка сложете във намазнена форма и отново оставете да втаса. Намажете с разбит жълтък и по желание поръсете с кристална захар. Сложете да се пече в умерено загряна фурна до готовност.подобни рецепти тук

5 8
4 6
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Elena Steinbach
Elena Steinbach
28.04.2016 16:47
Стана супер, макар че правя козунак за пръв път. Липсва ми само, че авторът не е посочил колко време приблизително се оставя тестото да втаса, както и колко време се пече.
3
0
радко
радко
09.04.2015 10:47
много добра рецепта
0
1
Виолета
Виолета
12.01.2013 09:09
а колко брашно поема приблизително
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв