Голяма погача

14/03/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827112
"Казват, че погачата трябва да е голяма, колкото сърцето на този, който я меси - затова нашата е наистина голяма "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо890
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата14
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг тип 500 - София мел
  • олио - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 2 пакетчета суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 3 с.л. мак, сусам, ленено семе (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното със сито в голяма тава. Прави се кладенче в средата и се счукват яйцата, изсипва се маята, олиото и солта.

Загряваме прясното мляко, трябва да е хладко и слагаме захарта, бъркаме докато се разтопи, след което на бавна струя добавяме към брашното, като бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно.

Замесваме не лепкаво тесто, ако е необходимо добавяме още брашно. Оставяме го да втаса т.е да удвои обема си, като трябва да се внимава да не превтаса.

След като е втасало го премесваме добре и го делим на 3 равни топки, аз използвам кухненска везна.
Намазва се плота, на който ще точите с олио.

Разточваме кората под формата на правоъгълник, навиваме до средата и с нож нарязваме от навитата част до края - лентички и донавиваме. Така се процедира с всички три топки.

Слагаме ги в намазнена тавата и оставяме да втаса като удвои обема си. Печем на средно силна фурна около 170 градуса до готовност (около 45 минути).

Преди да се разчупи, трябва добре да е изстинала.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

катерина66
катерина66
15.03.2017 13:34
Единствената разлика е ,че в моята сложих половин кубче мая.
0
0
Ваня Георгиева
Погачата е добра на визия, предполагам и вкусна но мисля че 2 пакетчета мая на това количество течности е много, едно според мен е достатъчно. Само да добавя, че преди да пуснете рецептата си я прочетете защото има хора които не са наясно а сте започнали текста - Пресейте тестото в тава, което е техническа грешка. :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв