Плетени пухкавелки със сирене

15/03/2017
Джемиле Чешлиеваот Джемиле ЧешлиеваМастър Шеф 4x
"Напълнете ги със сирене, напълнете ги с кашкавал, напълнете ги с каквото ви харесва - все ще са разкошни "
Приготвяне150 мин.
Готвене25 мин.
Общо175 мин.
Порции26
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 752
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг4,5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • Тесто
  • вода - 2 в.ч. хладка
  • олио - 1 в.ч.
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък е за намазване)
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 8 в.ч.
  • Плънка
  • сирене - 300 г натрошено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене се слага маята, захарта и 1 в.ч. хладка вода. Разбъркват се, докато се разтопи захарта.

Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути да шупне при стайна температура. После към шупналата мая се добавят и останалите продукти и се омесва меко, незалепващо тесто. Отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.

От втасалото тесто се откъсват топки с големина малко по-големи от орех. Разточват се на тънка кора с форма, колкото длан. И от двете страни се правят леки разрези с нож, така че да се получат около 5-6 ленти за сплитане и от двете страни. По средата, по дължина, се слага сирене.

Хващат се две двойки срещуположни ивици и се сплитат като последните се притискат добре, за да не се отворят при запичане.

Нареждат се в леко намазнена тава, намазват се с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се оставят да втасат за още 25 минути. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.

P. S. Водната чаша, която използвах, е от 200 мл.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар