Пухкави мъфини с боровинки

15/03/2017
Карина Трендафиловаот Карина ТрендафиловаПомощник Готвач
"Супер идея за закуска, че и за похапваме през целия ден - ароматни и пухкави мъфини с боровинки "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо772
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • Брашно - 2.5 ч.ч. (около 320 г)
  • Бакпулвер - 1 с.л.
  • Сода - 1/2 ч.л.
  • Сол - 1/2 ч.л.
  • Ванилия - 2 бр. суха
  • Яйца - 2 бр. големи
  • Захар - 1 ч.ч.
  • Заквасена сметана - 1.5 ч.ч. (300 г)
  • Прясно мляко - 2 с.л.
  • Масло - 8 с.л. (1/2 пакетче)
  • Боровинки - 1 1/2 ч.ч.
  • Брашно - 1 - 2 с.л. за овалване на боровинките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пресяваме брашното в купа. Добавяме бакпулвера, содата, солта и ванилията, хубаво разбъркваме. Това е сухата ни смес.

2. В друга купа разбиваме яйцата със захарта с миксер на пухкав крем. После бъркаме с телена бъркалка, като добавяме заквасената сметана, прясното мляко и разтопеното масло.

3. Включваме фурната на 200 градуса.

4. Течната смес прибавяме при сухата, с помощта на шпатула разбъркваме до поемането на брашното (избягваме прекомерното бъркане, за да станат кексчетата пухкави и въздушни).

5. Овалваме боровинките в брашно. Ако използваме замразени боровинки, първо ги размразяваме, изцеждаме получилия се сок и тогава овалваме в брашното.

6. Добавяме боровинките към сместа, като внимаваме с разбъркването! (Колкото по-малко бъркаме - толкова по-добре).

7. Пълним сместа във форма за мъфини, като хубаво натъпкваме кошничките, сместа е достатъчно гъста и не пречи да излиза над хартийките.

8. Печем на загрята фурна за около 20-25 минути (аз ги пекох 23 мин). Проверяваме с шишче за по-сигурно.

Изчакваме малко да поизстине формата, около минута-две и вадим кексчетата. Хапваме и топли, и студени. Невероятно пухкави и вкусни!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар