Тиквени понички Пухкавелки

15/03/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1412031005
"Това не са просто понички - а направо висш кулинарен пилотаж - затова нямаме търпение да ни се похвалите с вашите "
Приготвяне70 мин.
Готвене15 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо415
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г
  • тиквено пюре - 300 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 150 мл топла
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 25 г прясна или 7 г. суха
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, жълтата част
  • портокалова кора - от 1/2 портокал, оранжевата част
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване или овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята във топлата вода със захарта и оставете да втаса 10 минути на топло.

2. Отцедете тиквеното пюре от излишната вода и го смесете с разбития жълтък, ванилията, канелата и стърготините от лимон и портокал (за пюрето аз вместо да варя тиквата я опекох, завита във алуминиево фолио, така не се напоява излишно с вода и става по-вкусна. После я пасирах и претеглих 300 г).

3. Изсипете втасалата мая при останалата смес и разбъркайте добре.

4. Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, бъркайки добре до получаване на хомогенна смес. Трябва да изглежда като на снимката, която съм приложила - като гъста и разтеглива кашичка.

5. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час до утрояване на обема.

6. Сгорещете олиото на средна температура (добре е да е обилно количество) и си пригответе съдче с вода.

7. С лъжица взимайте от мекото тесто с лявата ръка, а дясната потапяйте във водата и взимайте сместа от лъжицата, като с палеца правите дупчица в средата и веднага пускате в сгорещеното олио. Не се притеснявайте, ако първите понички не станат с правилна форма, при такова рядко и лепкаво тесто е нормално. Мокрете ръката си при всяка следваща поничка, като внимавате да не попада вода при олиото, за да не пръска. Не слагайте по много в тигана, за да не слепват една за друга. Когато добият приятен загар от едната страна, обърнете от другата.

8. Готовите понички изваждайте върху домакинска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина и поръсете обилно с пудра захар.

9. Поднесете с чаша горещ шоколад!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар