Великденски курабийки

16/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"И покрай цялата суетня около козунака да не забравите за курабийките - супер вкусни и се приготвят за отрицателно време "
Приготвяне60 мин.
Готвене15 мин.
Общо75 мин.
Сготви+1 точки
40 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо33 661
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена40

Необходими Съставки

  • яйца – 3 бр.
  • захар – 400 г
  • мас – ¾ ч.ч.
  • кисело мляко – 0.5 ч.ч.
  • амонячна сода – 2 пак.
  • сода бикарбонат – 1 ч.л.
  • ванилия – 2 бр.
  • лимон – 1 бр. (кората)
  • брашно – 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте с помощта на миксер яйцата заедно със захарта и ванилиите, прибавете разтопената мас (не гореща) и настърганата кора на лимона.

Отделно в киселото мляко прибавете двата вида сода, разбъркайте и след като шупне, прибавете към яйчената смес, отново разбъркайте. Оставете сместа за около 20 минути така, за да се разтвори добре захарта като периодично разбърквате.

В голям съд пресейте брашното, направете си кладенче, за да поставите течната смес в него, замесете твърдо нелепнещо тесто. Колкото е по твърдо тестото, толкова по назъбени ще станат курабийките.

Завийте тестото със стреч фолио, за да не засъхва за два часа, много е важно тестото да престоява, затова не избягвайте тези стъпки. С ръчна машинка за мелене на кайма със специална представка започнете да прекарвате тестото през нея.

Изрежете бисквитените курабийки на ленти 6-7 см дълги и подредете в намазана с олио тава на разстояние една от друга със назъбената част на бисквитите нагоре.

Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до лек златист цвят. Колкото повече престояват курабиите толкова по пръхки и меки стават, като ги съхранявате в затворен съд или найлонов плик.

Всички ме питат – Не е ли много содата им? – НЕ, без содите няма как да ви се получат курабиите толкова пръхки и да издържат месец след приготвянето им. А мирисът на амоняка се изпарява при печене, така че можете да си ги приготвите много преди деня Великден, ако им устоите.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Eleya
Eleya
24.03.2017 11:56
Здравейте,
а с шприц с голям накрайник няма ли да се получат формички?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв