Селска сватбена погача

16/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Да запазим традициите, за да превърнем най-важния ден в живота на младите в неповторимо изживяване "
Приготвяне90 мин.
Готвене30 мин.
Общо120 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо454
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • яйца – 2 бр.
  • мед – 1 с.л.
  • сол – 1 с.л. равна
  • вода – 200 мл топла
  • краве масло – 75 г меко
  • суха мая – 1 пак.на д - р Йоткер
  • брашно – 750 г
  • за декорацията
  • брашно – 250 г
  • вода – 100 мл
  • краве масло – 50 г
  • сол – 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с декоративното тесто от предния ден преди приготвянето на погачата. Замесете тесто от всички съставки за него, завийте в стреч фолио и поставете в хладилник за 24 часа. След това оформете розите и листенцата отново поставете незавити в хладилник да засъхнат за 12 часа. Розите мажете да оставите традиционно бели, но можете (както в случая) да оцветите с сладкарски бои, според сватбената украса на младоженците.

За погачата пресейте брашното в голям съд, добавете солта и маята и разбъркайте. Направете си кладенче, за да поставите разбитите с вилица яйца, меда и топлата вода, разбъркайте. Прибавете мекото масло и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана купа с олио и завийте със стреч фолио, оставете на топло място да удвои обема си.

Премесете втасалото тесто и отделете 300 г от него. Направете фитил от него, дълъг колкото обиколката на стените на тавата 24 см диаметър, намазана с масло.

Поставете т.нар. обръч около вътрешната страна на стените на тавата в кръг. Нарежете с помощта на ножица фитила на няколко места през равни интервали, това ще е обръчът на погачата.

От останалото тесто оформете топка и поставете в средата на обръча (тавата). Подредете предварително приготвените рози върху средата на погачата (топката) и долу в разрезите на обръча.

Оформената погача, намажете внимателно с разбития жълтък, без да мажете декоративните елементи. Оставете на топло за 1 час да втаса и печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна под ваше наблюдение за около 30 минути.

Изпечената погача след 10 минутен престой завита с чиста кърпа извадете от тавата и поставете върху решетка за около час да се охлади. Поставете погачата в подходящ поднос.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар