Джодженови питки с плънка от гъби

17/03/2017
Паулина Стояноваот Паулина СтояноваПомощник Готвач 1x
"Ако искате и във вашата кухня да ухае вълшебно, пригответе си от тези ароматни хлебчета с плънка от гъби "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции5 бр.
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо234
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 500 г бяло тип 500
  • вода - 300 мл
  • мая - 1 бр. суха
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • джоджен - 70 г
  • пълнеж
  • гъби - 250 г
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 200 мл
  • сол - 2 щипки
  • за намазване
  • белтък - 1 бр.
  • семена - 3 с.л. мак, сусам и ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото. Пресяваме брашното и правим кладенче в средата, слагаме солта, джоджена и олиото.

Загряваме водата и слагаме захарта и маята, бъркаме, докато се разтворят.

Започваме да бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно. Замесваме не лепкаво тесто, то ще е много ароматно заради джоджена.

Оставяме го да втаса завито с вестник или кърпа, за да не хване коричка. Ако желаете да забързате процеса с втасването, може да го сложите във фурна на 40-50 градуса.

През това време правим плънката. Запържваме ситно нарязания лук, добавяме към него нарязаните гъби, след като се смалят гъбите добавяме доматеното пюре. Готвим, докато доматеното пюре се изпари и гъбите останат на мазнина.

След като тестото е уголемило обема си 2 пъти, го премесваме и разделяме на пет топки по 200 г. Разточваме топката под формата на правоъгълник слагаме от плънката и затваряме. По краищата натискаме с вилица, за да се затворят по- добре.

След като сме ги затворили всичките, намазваме тавата и ги нареждаме. Ако жалете можете да си оставите да втасат малко, да станат по- пухкави, ако ли не, ги намазвате с белтък и поръсвате със семената.

Слагате да се пече на 160-180 градуса за 30-35 минутиподобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите