Питка за новородено

18/03/2017
Десислава Дончеваот Десислава ДончеваПомощник Готвач
"Посрещнете новия живот с ръчно омесена и красиво оплетена пита, с която да почерпите всички "
Приготвяне230 мин.
Готвене55 мин.
Общо285 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо297
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за питката
  • кисело мляко - 400 г.
  • прясно мляко – 1 ч. ч. + 100 мл за активиране на маята
  • яйца – 1 бр.
  • олио – ½ ч.ч.
  • сол – 1 с.л.
  • захар – 2 ч.л.
  • хлебна мая – 1 бр. кубче
  • маргарин - 4 с.л. за намазване на тавата
  • олио - 3 с.л. за намазване на корите
  • сусамено семе - 4 с.л.
  • брашно
  • за декорацията
  • захарно тесто - 170 г
  • гел бои – червена, кафява, жълта
  • за намазване на питката
  • жълтък – 1 бр.
  • прясно мляко – 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка с леко топло 100 мл прясно мляко прибавяме маята, 2 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме маята да шупне.

С 400 г кисело мляко, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бр. яйце, 1 с.л. сол, ½ ч. чаша олио и готовата шупнала мая месим средно меко тесто. Оставяме го да втаса на топло, докато удвои обема си.

След което втасалото тесто го разделяме на четири равни топки. Трите топки ги разточваме по отделно на равни кръгове. Първия кръг намазваме леко с олио, поставяме втория кръг върху него, пак намазваме отгоре и третия кръг го поставяме, без да го намазваме.

С резлив нож разрязваме на осем равни триъгълника. В моя случай диаметърът на тавата ми е по-малък и използвах седем триъгълника. На всеки триъгълник върха го завъртаме към широката му страна и го застъпваме леко отдолу.

Готовите оформени парчета ги нареждаме в края на тавата, като в средата оставяме място за последната топка. Когато всичко е наредено, оставяме питката да довтаса, след което я намазваме с 1 бр. жълтък и 2 с.л. прясно мляко. Поръсваме я на места със сусамено семе .Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Приготвяне на захарната декорация:
Разделяме захарното тесто на една голяма и една по-малка топка. По-голямата топка я оцветяваме в телесен цвят, като смесваме много малко червена боя и много малко жълта боя. От тази топка ще направим тялото на захарното бебе. Другата по-малка топка я оцветяваме в розово, за нея използваме много малко червена боя, от нея ще направим одеялото и пелената на бебето.

Първо си оформяме централната част на тялото, оформяме я като круша, като острият край сочи нагоре. Обличаме с разточено розово тесто долния край на тялото, там, където е коремчето и дупето. Ръцете и краката на бебето, след като са оформени, ги закрепваме с клечки за зъби към централната част. Главата на бебето се оформя и се поставя най-накрая. За да изсъхне добре захарната фигурка, се държи на топло за около един или два дена. Захарното одеялце се оформя, когато питката е опечена и се поставя заедно с готовото захарно бебе, след като е вече изстинала.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар