Курабийки топчета с локум

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Курабийки топчета с локум
Снимка: Мария Симова
1 / 2
18/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
40
"Курабийки с локум, които да хапнете на една хапка - кой може да им устои"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1½ ч.ч.
  • мас - 1 ч.ч. разтопена
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пак.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • лимон - 1 бр. кората
  • ванилии - 2 бр.
  • брашно - около 1 кг
  • локум - 2 кутийки за плънка
  • орехи - 200 г смелени за овалване
  • краве масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа чукнете яйцата, като отделите два от белтъците в друга малка купа. Към яйцата добавете захарта и разбийте добре до усвояването ѝ.

Прибавете разтопената (не гореща) мас, ванилиите, настърганата лимонова кора и киселото мляко, смесено с двата вида сода. Разбъркайте много добре до еднородна смес и прибавяйте от пресятото брашно на етапи до меко и гладко тесто.

Разтопете маслото, след като се поохлади, добавете отделените белтъци и с вилица разбъркайте, докато се смесят добре.

От тестото оформете топчета, големи колкото орех, разплескайте всяко топче на питка и добавете парченце локум в средата и отново оформяте на топче.

Оваляйте оформените топчета в белтъчната смес, а после в смелените орехи.

Подредете топчетата в голяма постлана с хартия за печене тава на разстояние едно от друго. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса до лек загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: