Чеснова питка със спаначена плънка

19/03/2017
Йорданка Ковачеваот Йорданка КовачеваПомощник Готвач
"Пролетна питка с плънка от спанак и неустоим чеснов аромат - няма да искате да погледнете друга "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо499
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята във затопленото прясно мляко със захарта. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за 10 минути;

2. Пресейте в дълбока купа брашното със солта и направете кладенче, в което сипете олиото, оцета, киселото мляко, скилидката чесън фино настъргана и едното яйце + белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая);

3. Изсипете в кладенчето и втасалата мая и замесете меко нелепнещо тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо;

4. Намажете тестото с олио и поставете в купата, завийте с кърпа и оставете на топло за 1 час, докато утрои обема си;

5. През това време си пригответе плънката, като накълцате и запържите в зехтина пресния чесън и лука. Когато омекнат, прибавете към тях и спанака, добре измит и накълцан на по-едричко. Овкусете със сол и пипер и гответе 2-3 минути. Оставете да се поохлади;

6. Втасалото тесто разделете на 4 топки и всяка разточете на тънка кора. Намазвайте всяка една със разтопените заедно мас и масло (заделете малко от тази мазнина за накрая). Разпределяйте от плънката равномерно върху цялата повърхност на корите и поръсвайте с кашкавал;

7. Навийте четирите кори на рула и после завийте още веднъж като охлювчета.

8. Поставете в малка тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена предварително. Оставете да втасат още веднъж 30 минути;

9. Намажете с разбития жълтък с няколко капки прясно мляко и украсете с тиквеното семе;

10. Печете на 160 градуса, без да загрявате фурната предварително около 30 минути, като накрая може да увеличите на 180 градуса за приятен загар.
Не отваряте фурната през първите 20 минути, а след това може да си проверявате с клечка до готовност;

11. Готовата питка намажете с остатъка от масло и мас и покрийте с кърпа за 10 минути. След това е готова за консумация!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар