Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Мраморна пролетна торта

Мраморна пролетна торта

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Мраморна пролетна торта
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
20/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Пролетта настъпва официално, когато някой ни почерпи с парче неустоима мраморна пролетна торта"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТ
  • яйца - 6 бр. /големи/
  • захар - 220 г
  • брашно - 120 г
  • орехи - 120 г смлени
  • какао - 3 с.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
  • ЗА СИРОП
  • вода - 200 мл
  • захар - 150 г
  • коняк - 1 капачка
  • ванилия - 1 прахче
  • ЗА КРЕМ
  • краве масло - 250 г
  • пудра захар - 120 г
  • орехи - 120 г смлени
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • ОЩЕ
  • банани - 1 бр
  • вафлена фунийка - 1 бр
  • захарно тесто - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите трябва да са престояли на стайна температура няколко часа.

Приготвяне на блата:

Разбийте с миксера яйцата заедно със захарта и едно пакетче ванилена захар до побеляване. Разделете сместа на две части в отделни купи. Към едната част прибавете брашното. В другата купа към сместа прибавете смлените орехи, какаото и лимоновите стърготини. На дъното на тортена форма /26 см/, сложете хартия за печене. За да се образуват шарки в блата, сипвайте от двете смеси в тавичката.

С една лъжица сипвайте от светлата, а с друга лъжица до нея сипвайте от тъмната смес и така, докато се покрие дъното. Продължавайте с втория ред, като разменяте местата - върху тъмната, сипвайте с лъжица от светлата смес, а върху светлата - лъжица от тъмната. Редувайте така, докато свършат двата цвята.

Загрейте фурната и сложете блата да се пече на 200 градуса с вентилация за 35 минути, или до суха клечка. Извадете и оставете да изстине.

Приготвяне на крема:

Разбийте с миксер мекото масло заедно с пудрата захар и ванилията до побеляване на крем. Прясното мляко сложете в малък съд да се сгорещи на огъня и оттеглете. Към него прибавете смлените орехи, ванилията и лимонови стърготини. Разбъркайте и изчакайте малко да се охлади. След това сипвайте попарените орехи лъжица по лъжица към маслото и разбийте до хубав крем на слаби обороти.

Приготвяне на сиропа:

Сложете да заври една чаша вода със захарта, разбъркайте и сварете за 5 минути. Прибавете една капачка коняк или 3-4 капки ромова есенция и едно прахче ванилия.

Сглобяване на тортата:

Изстиналия блат разрежете хоризонтално през средата, за да получите два блата. Първият блат се слага в тортена чиния, сиропира се с половината от сиропа и се намазва с крем. Сложете втория блат, също сиропирайте с останалия сироп, а отвън цялата торта покрийте с останалия крем. Украсете по желание.

Аз реших да я направя пролетна. Разточих кръг от захарно тесто с дебелина 3 мм. Направих го с диаметър с 2 см по-малък от ширината на тортата. Очертах окръжност с нож и пренесох платката в средата на тортата.

По периферията в бордюр поръсих със стърготини от смляна вафлена фунийка за сладолед. А върху захарната платка в средата, подредих китка горски теменужки, направени на ръка от фондан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Дани, и аз като Албенка, перфектна е, елегантна, не е натруфена. Браво!!
05.05.2017 22:54
Албена Асенова
Албена Асенова
Повече от перфектна!
20.03.2017 17:12
2
2
Покажи всички подкоментари