Домашно кисело мляко с боровинки в гърненце

20/03/2017
Tania Rusenovaот Tania RusenovaПомощник Готвач
"Има ли друг десерт, който толкова много да ви е харесал?"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо284
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко загряваме до завиране, след което го снемаме от котлона, тенджерата се захлупва с капак и оставяме за 10-15 минути. Проверяваме дали е готово за квасене, когато потопим пръст в него.

Ако е приятно топло и да не пари, значи е готово. Киселото мляко, от което ще вземате квас, трябва да не е много студено.

Към охладеното мляко се добавя закваската. Количеството й трябва да е от 1 до 5% от това на прясното мляко.

В тези малки гювечета сложих 200 мл прясно мляко, ако вие използвате буркани с винт, които имат съвместимост около 700 мл е добре да не ги пълните до горе, оставете 1 см разстояние от отвора на буркана.

Закваската се разбива с бъркалка в отделна купа. Към нея се прибавя малко количество прясно мляко, разбърква се добре до хомогенност. След това тази смес се прибавя към останало прясно мляко. Разбърква се и млякото се разлива в гювечетата или в бурканите, които сме си подготвили.

Завиваме готовите буркани с одеяло и оставяме за около 3-4 часа. Така след около 3-4 часа киселото мляко е готово и може да се премести в хладилника. Когато се сервира млякото отгоре поставяме сладко от боровинки.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар