Питка Пролетно слънце

20/03/2017
"Как ще разберете, че е дошла пролетта, ако не усетите аромата на питка Пролетно слънце?"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо679
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. Разбиват се яйцата в купа, като се отделя един жълтък, той е за намазване.

В средата на пресято брашно сипваме топло прясно мляко, активираната мая, разбити яйца, сол , олио и замесваме средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с фолио и оставяме да втаса за 40 минути на топло. Отделят се от тестото две топчета като ябълки, едното е за средата, другото за пълнеж.

Останалото голямо топче се разделя на три, всяко се разточва на кора, намазва се масло и поръсваме с настърган кашкавал, без третата кора. Нарязва се на 4 части, три от тях се режат на още 4, а третата на пет триъгълника. Всеки триъгълник се навива на руло и изправен се нарежда в тава върху хартия за печене.

Поставя се топчето в средата, последните пет триъгълника само се прегъват на две и се поставят като лъчи на нашето слънце. С дървено шишче леко се притискат лъчите, попълваме празнините с малки топчета от заделеното тесто.

Оставя се да почине оформената пита за 20 минути, намазва се с разбит с 2 с. л. прясно мляко жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до златиста коричка.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар