Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Пролетно слънце

Питка Пролетно слънце

Питка Пролетно слънце
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
20/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Как ще разберете, че е дошла пролетта, ако не усетите аромата на питка Пролетно слънце?"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 30 г
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 900 г
  • масло - за намазване
  • кашкавал - 50 г за поръсване
  • семена - сусам и маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. Разбиват се яйцата в купа, като се отделя един жълтък, той е за намазване.

В средата на пресято брашно сипваме топло прясно мляко, активираната мая, разбити яйца, сол , олио и замесваме средно меко тесто. Намазва се с олио, покриваме с фолио и оставяме да втаса за 40 минути на топло. Отделят се от тестото две топчета като ябълки, едното е за средата, другото за пълнеж.

Останалото голямо топче се разделя на три, всяко се разточва на кора, намазва се масло и поръсваме с настърган кашкавал, без третата кора. Нарязва се на 4 части, три от тях се режат на още 4, а третата на пет триъгълника. Всеки триъгълник се навива на руло и изправен се нарежда в тава върху хартия за печене.

Поставя се топчето в средата, последните пет триъгълника само се прегъват на две и се поставят като лъчи на нашето слънце. С дървено шишче леко се притискат лъчите, попълваме празнините с малки топчета от заделеното тесто.

Оставя се да почине оформената пита за 20 минути, намазва се с разбит с 2 с. л. прясно мляко жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: