Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Полски великденски Маковец

Полски великденски Маковец

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Полски великденски Маковец
Снимка: marcheva14
1 / 5
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Едно вълшебно вкусно предложение за Великден от Полската кухня - Маковец с уникална плънка и аромат"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 600 г бяло
  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • масло - 125 г разтопено със стайна температура
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 пакетче от 7 г
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • ром - 1 с.л. (коняк)
  • ванилия
  • ПЛЪНКА
  • маково семе - 150 г
  • захар - 100 г
  • стафиди - 50 г
  • сушени плодове - 50 г сливи (кайсии по избор)
  • орехи - 50 г (бадеми)
  • портокалови кори - 50 г захаросани
  • олио - 1 с.л.
  • канела - 1/2 пакетче (малко повече от 1 ч.л.)
  • белтъци - 1 бр
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на маковото семе: Маковото семе се смила в кафемелачка до побеляване. Залива се със 100 мл вряла вода, разбърква се, притиска се с лъжица и се оставя настрана за да се охлади. След това се изцежда, ако е необходимо.

За тестото се пресява брашното. Маята се разтваря в хладко прясно мляко с 2 с.л. от брашното, за да стане на кашичка и се оставя да шупне за около 15 мин. Към брашното се добавят всички продукти за тестото без маслото.

Замесва се тесто и накрая започва малко по-малко да се добавя и маслото при непрекъснато размесване до пълното му усвояване. В началото е лепкаво, но след като поеме мазнината то ще се изглади и няма да лепи. Оставя се да втаса в леко намаслена купа покрито с фолио.

Докато се изчаква тестото да втаса се допълва плънката и към изстиналия мак се добавят ядките, сушените плодове като преди това са накълцани с нож. Добавят се и оставалите продукти без белтъка, който се разбива на сняг и добавя накрая, преди да се започне да се поставя плънката върху козуначеното тесто.

Втасалото тесто се дели на две части. Всяка част се разточва с точилка на правоъгълник, навива се върху точилката и се премества върху памучна кърпа поръсена леко с брашно. Разбива се белтъка на твърд сняг и се добавя внимателно към основната плънка. Разбърква се с шпатула.

Върху правоъгълника се поставя част от плънката, като се нанася навсякъде без всичките странични краища, които оставят около 2 см ненамазани. Те се подгъват навътре, захлупват се към тестото с плънката и с помощта на кърпата започва да се навива Маковецът на руло.

Оставя се да втаса отново за около 20-30 минути.

Жълтъкът се разбива с 1 с.л. прясно мляко и с четка се намазват рулата.

Фурната се загрява на 180 градуса и се намалява веднага щом се вкарат рулата на 165 градуса. Козунакът се пече за около 40-45 мин.

Хубаво е преди да се сервират да отлежат рулата за около 10-12 часа за да може плънката добре да попие в изпеченото тесто.

Полският великденски Маковец е готов.

Забележка 1: Този Маковец е характерен за полската кухня. Той е традиционен сладкиш не само за Великден, но и за Коледа. Независимо дали е козуначено тесто с мая, или хилядолистно маслено тесто, дали е навит или наложен на пластове, общото и основното в тях е вълшебната плънка от маково семе. По принцип в Полша маковата плънка се приготвя и продава готова в консервни кутии, но този начин, който е показан по-горе, е най-лесно изпълним в наши условия.

Забележка 2: Тестото е навито дебело, затова се пече повече на по-слаба фурна. Ползвала съм термометър, за да се следи правилната температура на изпичане. Щом температурата достигне 90 градуса, това е вътрешната температура на тестото, означава, че е готово печивото.

Забележка 3: По принцип работя около празниците няколко килограма козунаци, различни видове и с различни плънки, между 4-5 кг. В началото когато започнах да се уча ги работих със страх и недоверие, но те толкова много ме увлякоха, че сега ги работя с удоволствие. Маковецът го направих определено за проба, много е хубав, ароматен, прекрасна плънка, чудесна консистенция на тестото и най-вече се работи много лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Чудесни са се получили, много вкусен става и си заслужава да се опита.
22.03.2017 11:11
1
1
Покажи всички подкоментари