Свежа бананова торта

22/03/2017
Анонимен
отАнонименЧирак472756
"Свежа торта с ръчно приготвени блатове - гарантирана плодова наслада "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 803
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 60 г
  • брашно - 60 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За крема
  • желатин - 1 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • захар - 50 г
  • лимонова кора - настъргана коричка или лимонова есенция
  • лимонов сок - 50 мл
  • банани - 2 бр. или 300 г ягоди
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват с миксер на висока скорост до получаване на пяна. Смесете захарта с ванилията. Докато бъркате яйцата, постепенно добавете захарната смес за около минута, след което разбийте още 2 минути. Смесете бакпулвера и брашното и изсипете в сместа, докато разбърквате с миксер на най-ниска степен.

Разстелете сместа в застлана с хартия за печене тава. Печете в долната част на фурната за около 18 минути на 180 градуса горен и долен реотан. След изпичане с нож отделете краищата на блата от стените и го обърнете, като не се отлепя хартията, с която е печен.

След охлаждане махнете хартията. Разрежете блата хоризонтално на 2 части, за да се получат 2 блата. Поставете единия блат върху тортена чиния и поставете ринга на формата за торта (може директно да се направи в тава с ринг).

Започнете с приготвянето на крема: Накиснете желатина за 5 минути в малко вода, докато набъбне, след което го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта, лимоновата кора и лимоновия сок на твърд сняг. В разтворения желатин объркайте 2 с.л. от сметаната, след което добавете тази смес към сметаната. По желание можете да добавите парченца шоколад в крема.

Нека преминем към сглобяването: Нарежете бананите /или друг плод по желание/ на тънки парченца и ги подредете върху долния блат. Разпределете сметановия крем върху тях и поставете горния, като притиснете леко.

Оставете тортата в хладилник за 3 часа. Отстранете внимателно ринга от формата. Декорирайте с резени банани и малко пудра захар или захарни/шоколадови пръчици.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Потребител#206157
Може ли блатът да се
напои малко със сироп, защото стана леко суха?Дали да не увелича количеството на сметаната?Ще стои ли добре на повече етажи?
Иначе превъзходен десерт.
0
0
Потребител#206157
Може ли блатът да се
напои малко със сироп, защото стана леко суха?Дали да не увелича количеството на сметаната?Ще стои ли добре на повече етажи?
Иначе превъзходен десерт.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв