Свежа бананова торта

Ирена ХристоваИрена Христова
Чирак
4717871184
Свежа бананова торта
Снимка: Ирена Христова
2 / 7
22/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Свежа торта с ръчно приготвени блатове - гарантирана плодова наслада"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 60 г
  • брашно - 60 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За крема
  • желатин - 1 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • захар - 50 г
  • лимонова кора - настъргана коричка или лимонова есенция
  • лимонов сок - 50 мл
  • банани - 2 бр. или 300 г ягоди
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват с миксер на висока скорост до получаване на пяна. Смесете захарта с ванилията. Докато бъркате яйцата, постепенно добавете захарната смес за около минута, след което разбийте още 2 минути. Смесете бакпулвера и брашното и изсипете в сместа, докато разбърквате с миксер на най-ниска степен.

Разстелете сместа в застлана с хартия за печене тава. Печете в долната част на фурната за около 18 минути на 180 градуса горен и долен реотан. След изпичане с нож отделете краищата на блата от стените и го обърнете, като не се отлепя хартията, с която е печен.

След охлаждане махнете хартията. Разрежете блата хоризонтално на 2 части, за да се получат 2 блата. Поставете единия блат върху тортена чиния и поставете ринга на формата за торта (може директно да се направи в тава с ринг).

Започнете с приготвянето на крема: Накиснете желатина за 5 минути в малко вода, докато набъбне, след което го загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън без да го оставяте да кипне. Разбийте сметаната със захарта, лимоновата кора и лимоновия сок на твърд сняг. В разтворения желатин объркайте 2 с.л. от сметаната, след което добавете тази смес към сметаната. По желание можете да добавите парченца шоколад в крема.

Нека преминем към сглобяването: Нарежете бананите /или друг плод по желание/ на тънки парченца и ги подредете върху долния блат. Разпределете сметановия крем върху тях и поставете горния, като притиснете леко.

Оставете тортата в хладилник за 3 часа. Отстранете внимателно ринга от формата. Декорирайте с резени банани и малко пудра захар или захарни/шоколадови пръчици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#206157
Потребител#206157
Може ли блатът да се
напои малко със сироп, защото стана леко суха?Дали да не увелича количеството на сметаната?Ще стои ли добре на повече етажи?
Иначе превъзходен десерт.
04.02.2018 07:39