Агнешко по гергьовски

19/04/2012
Олег Иванов
отОлег ИвановНовак
"Традицията повелява на Гергьовден на се яде агнешко, а ние ще ви покажем как да приготвите най-вкусното ястие за празника "
Приготвяне35 мин.
Готвене200 мин.
Общо235 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 633
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1 цяло агне (6 - 8 кг) + дреболиите
  • бяло вино - 300 мл
  • бахар - 3 - 4 зърна
  • дафинов лист - 3 - 4
  • олио - 200 мл
  • ориз - 1 кг
  • моркови - 2 броя
  • джоджен - 2 ч.л. сух + 5 - 6 клонки пресен
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Порционирайте агнешкото и посолете парчетата. Смесете 100 мл олио и 100 мл бяло вино с всички останали подправки без бахара и дафиновия лист и намажете обилно месото с тази марината. Оставете да се маринова за 2 часа.

Дреболиите от агнето сварете в леко подсолена вода до полуготовност, след което ги нареже на дребно.

Загрейте мазнина в голяма тенджера и запържете настърганите моркови, а след като омекнат добавете измития и отцеден ориз. Бъркайте, докато се запържи и прибавете дреболиите.

Долейте останалото вино, а след минута и 1 ч.ч. гореща вода. Посолете на вкус, прибавете дафиновите листа и бахара и бъркайте, докато течността се попие.

Прехвърлете ориза в голяма тава и разпределете отгоре парчетата агнешко. Долейте още към 2, 5 л гореща вода и покрийте със стръкчета пресен джоджен. Сложете фолио на тавата и пъхнете да се пече за около 2, 30 часа в загряна умерена фурна.
подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар