Сладки топчета Шекерпаре

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Сладки топчета Шекерпаре
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
23/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Тези сочни Шекерпапе топчета са само една от причините да обожаваме десертите на Турската кухня"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • грис - 1 к. ч. пшеничен
  • ванилия - 1 прахче
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • брашно - 2 ч.ч.
  • ядки - орехи или бадеми
  • сироп
  • захар - 3 ч.ч. кристална
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете сиропа и го оставете да се охлади, докато се приготвя сладкишът. Ароматизирайте сиропа, когато е охладен, с ванилията и 1 ч.л. лимонови стърготини от пакетчетата на д-р Йоткер или настъргана на ситно кора на половин лимон.

Маслото, престояло на стайна температура, разбийте с миксера, заедно с пудрата захар до побеляване.

Добавете яйцата едно по едно, а малко след това и гриса с ванилията. Сипете постепенно пресятото брашно с бакпулвера и омесете меко тесто, по-скоро съберете в тесто, не е необходимо месене.

Ръцете си топвайте в брашно, вземайте с пръсти от тестото и оформете топчета с големината на орех. Подредете ги в тава, предварително намазана с краве масло.

Намажете топчетата с разбит жълтък и върху всяко поставете орехова или бадемова ядка.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Сладките топчета залейте с охладения сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: