Невероятни козуначени кифлички

23/03/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"За Великден, както и винаги, когато искате нещо вкусничко за закуска - пригответе бързо и лесно ароматни козуначени кифлички "
Приготвяне60 мин.
Готвене15 мин.
Общо75 мин.
Порции32
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 515
  • Преглеждания за месеца328
  • Преглеждания за седмицата88
  • Рейтинг4,7 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр.
  • прясно мляко – 500 мл
  • мая – 1 кубче прясна
  • мед – 6 с.л.
  • захар – 2 с.л. равни
  • олио – 8 с.л.
  • сол – 0. 5 ч.л.
  • лимонова есенция – 1 бр.
  • брашно – малко повече от 1 кг
  • за намазване
  • белтъци – 2 бр.
  • олио – няколко капки за гланц
  • прясно мляко – 1 с.л.
  • за поръсване
  • маково семе – 1 пакетче
  • захар – 5 с.л.
  • сладко от сини сливи - 2 бурканчета малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд пресейте 1 кг брашно, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. Затоплете млякото и в част от него разтворете меда, захарта и маята, изсипете сместа в кладенчето.

Разбийте яйцата с вилица, добавете олиото, есенцията, останалото мляко и добавете към тях. Замесете меко тесто, добавяйки още малко брашно (1 кг не стига).

Оставете завитото тесто на топло за 30 минути (достатъчно е). След което върху леко набрашнен плот, премесете тестото и разделете на 4 равни части оформени на топки, завийте ги за 5 минути да се отпуснат.

Разточете ги една по една на кръгла кора, разрежете ги на 8 триъгълни парчета, поставете по 1 ч.л. сладко от сини сливи на фурна и навийте на рулца оформени кифлички. Подредете ги в голяма тава покрита с хартия за печене, леко намазана с олио, оставете да 30 минути да втасат (повече не им е нужно).

След изтеклото време намажете кифличките с предварително разбитите белтъци, олиото и прясното мляко, поръсете със смесените семена от мак и захарта леко навлажнени с 4-5 капки вода.

За печенето на кифличките – нагрейте фурната на 190 градуса, само на долен реотан. След като се надуят, включете и на горен реотан – изпичат се много бързо, затова бъдете близо до тях и ги наблюдавайте да не прегорят. Много вкусни, пухкави, меки и ароматни козуначени кифлички, които не отнемат много от ценното ви време по Великден!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар