Домашна пица Папараци

24/03/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
"Пица като за снимка - оттам и името "
Приготвяне80 мин.
Готвене15 мин.
Общо95 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 282
  • Преглеждания за месеца50
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4,9 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното задължително се пресява поне два - три пъти през сито, за да се вкара въздух в него и тестото да стане пухкаво.

В купа с половината хладка вода се разтваря маята, добавя се зехтина, захарта и се разбърква хубаво. Добавя се постепенно при непрекъснато бъркане брашното, останалата вода и най-накрая се добавя солта, за да не направи реакция и да не неутрализира маята.

Омесва се с ръце меко и лепкаво тесто и се прехвърля в намазана със зехтин купа, завива се със стреч фолио (за да се избегне появата на коричка), оставя на топло за около 40 минути да втаса и бухне. Готовото тесто, ако се затвори в херметически съд и се държи в хладилник, може да се използва в рамките на 24 часа, както за направата на пици, така и за хляб.

След като тестото е втасало се разделя на 6 топки и се размесва всяка хубаво с брашно колкото поеме. Завиват се топките с влажна кърпа и се оставят за още 15-20 минути. За 1 голяма пица е необходима една топка, другите се прибират в хладилника.

Топката тесто се разточва с точилка върху набрашнен плот, като по края се прави ръбче. Тестото не трябва да бяга и да се свива като го поставим в намазнената и поръсена с брашно тавичка. Ако бяга, значи му трябва допълнително брашно.

Смесваме доматеното пюре с пресования чесън и 1 с. л. зехтин. Разбърква се хубаво и се намазва пицата , като се оставя само по около 2 сантиметра ненамазана от края. Нареждат се парчетата шунка, салам, обезкостените и нарязани на кръгчета маслини, пресния зелен лук на кръгчета, накрая се наръсва с настъргания кашкавал.

Поръсва се със стритите сухи подправки – чубрица и босилек на вкус, полива се с малко зехтин и се пече в предварително нагорещена на МАХ (от 200 до 300 градуса ) според възможността на фурната, на средна решетка и включен вентилатор.

Колкото са по-високи градусите, толкова по-добре. Пече се до готовност, докато стане хрупкава – около 15 минути (при температура на фурната 240 градуса). Нарязва се на порциони парчета и се сервира гореща с добре изстудена бира.подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар