неделя, 21 декември

Домашна кайзер пастърма

Публикувана от:
Видяно: 27 509 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Свинско
Рецепта за Домашна кайзер пастърма
Приготвяне
Общо

Необходими Продукти

  • свинско месо - филе от рибица или друго цяло немазно парче/парчета
  • морска сол - за покриване на месото
  • за кайзероване
  • яйца - 4 броя или само белтъците
  • лимони - сокът от 2 - 3 лимона,
  • чесън - 1 голяма глава
  • чимен - 1 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • бял пипер - 15 г ситно смлян
  • сол - 15 г
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют
  • соев сос - 1 с.л. тъмен

Приготвяне на Домашна кайзер пастърма

Нарежете месото на цели парчета с дължина около 30-40 см. Сложете ги да се осоляват в обилно количество морска сол за няколко дена, до седмица, след което го изкиснете под леко течаща вода за 1-2 дена. Опитвайте го на вкус, за да го направите с желаната соленост.

Смесете всички прахообразни подправки и счукайте добре чесъна с половината сол. Разбийте добре яйцата, които служат за спойка и добавете чесновата паста, отново объркайте и прибавете подправките. Разбъркайте до хомогенна смес, като лимоновият сок използвайте за да докарате консистенция на гъста боза.

Добре подсушете парчетата месо и ги намажете обилно с тази паста. Пробийте ги от едната страна и ги окачете на връв на проветриво място за 24 часа. След това го поставяте в марлена торба, за да се предпази от набези на мухи. Домашната кайзер пастърма е готова за консумация след около 10 дена.

3.8 от 22 Гласа

Отзиви (4)

  • 13
    1
    Отговор
    ariadna

    2013-12-05, Оценка 5 от 5 за Домашна кайзер пастърма

    аз поставям филето в тава покрито със ситна сол на терасата,но само за 24 часа,защото ако е повече много се стяга... после се измива еднократно добре от солта ... натепва се добре с подправки-чубрица и червен пипер...закача се на проветриво място на терасата ,покрито с хартиен плик от хляб да не се праши...и след около 7-10 дни е готово...става като филе елена...иии много вино изпива...
  • 6
    1
    Отговор
    aglea

    2013-09-13, Оценка 5 от 5 за Домашна кайзер пастърма

    На мен ве ми е ясно кои са прахообразните подправки !?
    2
    0
    Сашомляна чубрица например
  • 11
    0
    Отговор
    Катя

    2013-05-26, Оценка 5 от 5 за Домашна кайзер пастърма

    Абе мойта е по лесна и резултата е много вкусен.
    Нарязвам месото на 2-3 см дебелина, хубаво го покривам със сол за 36 часа, след това махам солта и го кисна в червено вино за 24 часа. Подсушавам го и го валям в подправки: червен пипер (по възможност пушен), чубрица и малко лют пипер. Съхне в хладилника върху домакинска картия, която сменям в началото всеки ден, и за 10 дни е готова.
    Има само един проблем, бързо я изяждаме;)))
  • 14
    4
    Отговор
    Eli

    2013-03-16, Оценка 4 от 5 за Домашна кайзер пастърма

    Едно не разбирам само. Какво означава да го изкисваме 1-2 дни във вода. Да го мием и после да го връщаме в солта ли?
    0
    0
    аззабравих да спомена,че добавям и малко чимен в сместа/важен е да го има/...а някои добавят и смачкан чесън няколко скилидки,но това за тези които обичат чесън :)
    0
    0
    азАз съм я правил като покривам месото със кило поне сол и 1 пръст вода,за да попие в месото солта.Солта може и да е морска или хималайска за еко любителите.След 2 дни го изпирам в тава на чешмата и го отцеждам.После валям в подправки /сладък червен пипер, лъжичка лют също,чубрица повечко, лъжичка кимион млян/.Отупвам мръвките в тази смес така, че да се закрепи в месото и оставям да изсъхне леко за 1 ден в хладилника.После окачвам на терасата и покривам с плат/марля или тензух/ да не кацат мухи директно на месото.

Вкусна и оригинална рецепта за Домашна кайзер пастърма. Намери ли това, което търсиш? Прегледай останалите категории за Домашна кайзер пастърма. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да сготвим Домашна кайзер пастърма в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с множество ястия, вкусотии, съвети и заръки от нашите автори, на едно място.