Домашна кайзер пастърма

Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваИноватор / Автор
20/04/2012
"Снимката говори сама за себе си - задължително я хапвайте с хубаво червено вино "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+2 точки
1 Потребител и ти сготвиха тази рецепта
Статистика
  • Преглеждания общо50 612
  • Преглеждания за месеца854
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • свинско месо - филе от рибица или друго цяло немазно парче/парчета
  • морска сол - за покриване на месото
  • за кайзероване
  • яйца - 4 броя или само белтъците
  • лимони - сокът от 2 - 3 лимона,
  • чесън - 1 голяма глава
  • чимен - 1 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • бял пипер - 15 г ситно смлян
  • сол - 15 г
  • червен пипер - 1/2 ч.л. лют
  • соев сос - 1 с.л. тъмен

Приготвяне на Домашна кайзер пастърма

Нарежете месото на цели парчета с дължина около 30-40 см. Сложете ги да се осоляват в обилно количество морска сол за няколко дена, до седмица, след което го изкиснете под леко течаща вода за 1-2 дена. Опитвайте го на вкус, за да го направите с желаната соленост.

Смесете всички прахообразни подправки и счукайте добре чесъна с половината сол. Разбийте добре яйцата, които служат за спойка и добавете чесновата паста, отново объркайте и прибавете подправките. Разбъркайте до хомогенна смес, като лимоновият сок използвайте за да докарате консистенция на гъста боза.

Добре подсушете парчетата месо и ги намажете обилно с тази паста. Пробийте ги от едната страна и ги окачете на връв на проветриво място за 24 часа. След това го поставяте в марлена торба, за да се предпази от набези на мухи. Домашната кайзер пастърма е готова за консумация след около 10 дена.
[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.7
Общо 26 гласували
5 10
4 6
3 4
2 3
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Албена Асенова-Писева
Това едва ли ще го приготвя,но с удоволствие ще го хапна.
0
0
ariadna
05.12.2013 19:13
аз поставям филето в тава покрито със ситна сол на терасата,но само за 24 часа,защото ако е повече много се стяга... после се измива еднократно добре от солта ... натепва се добре с подправки-чубрица и червен пипер...закача се на проветриво място на терасата ,покрито с хартиен плик от хляб да не се праши...и след около 7-10 дни е готово...става като филе елена...иии много вино изпива...
Monika Ivanova
Monika Ivanova
13.05.2016 20:42
по този начин го правим и ние вкъщи и всички винаги казват, че е по-добро и от филе Елена, което е 30лв-кг. и никога не можем да си позволим
1
0
18
2
aglea
13.09.2013 19:18
На мен ве ми е ясно кои са прахообразните подправки !?
Сашо
07.12.2014 07:23
мляна чубрица например
4
0
6
2
Катя
26.05.2013 00:21
Абе мойта е по лесна и резултата е много вкусен.
Нарязвам месото на 2-3 см дебелина, хубаво го покривам със сол за 36 часа, след това махам солта и го кисна в червено вино за 24 часа. Подсушавам го и го валям в подправки: червен пипер (по възможност пушен), чубрица и малко лют пипер. Съхне в хладилника върху домакинска картия, която сменям в началото всеки ден, и за 10 дни е готова.
Има само един проблем, бързо я изяждаме;)))
16
0
Eli
16.03.2013 21:16
Едно не разбирам само. Какво означава да го изкисваме 1-2 дни във вода. Да го мием и после да го връщаме в солта ли?
аз
14.12.2014 00:32
забравих да спомена,че добавям и малко чимен в сместа/важен е да го има/...а някои добавят и смачкан чесън няколко скилидки,но това за тези които обичат чесън :)
1
0
аз
14.12.2014 00:28
Аз съм я правил като покривам месото със кило поне сол и 1 пръст вода,за да попие в месото солта.Солта може и да е морска или хималайска за еко любителите.След 2 дни го изпирам в тава на чешмата и го отцеждам.После валям в подправки /сладък червен пипер, лъжичка лют също,чубрица повечко, лъжичка кимион млян/.Отупвам мръвките в тази смес така, че да се закрепи в месото и оставям да изсъхне леко за 1 ден в хладилника.После окачвам на терасата и покривам с плат/марля или тензух/ да не кацат мухи директно на месото.
2
0
15
6

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с