Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Запеканки»Зеленчуци с кайма и поръска от картофи

Зеленчуци с кайма и поръска от картофи

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Зеленчуци с кайма и поръска от картофи
Снимка: Даниела Русева
4 / 5
30/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Не се заблуждавайте - това не е обикновена запеканка, а истински пир с ароматни зеленчуци и кайма! Хапвайте и да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • гъби кладница - 250 г
  • вода - 150 мл
  • бульон - 1 кубче телешки
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • чубрица
  • За поръската
  • картофи - 4 бр
  • универсална подправка - 1 ч.л. зеленчукова вегета
  • зехтин
  • магданоз
  • зелен лук - стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете дълбок тиган на огъня с малко олио и запържете нарязания кромид лук за кратко. Добавете предварително нарязаните на кубчета патладжан и тиквичка, а червената чушка на ивици.

Прибавете след малко и гъбите, също нарязани на ленти. След като поомекнат зеленчуците, прибавете каймата, размесена с малко вода. По този начин каймата се разрежда и при добавянето й в тигана, не става на топчета.

Смачкайте чесъна и го прибавете заедно с подправките, а накрая и 4 с.л. домати, накълцани на кубчета. Разбъркайте и оставете да се задуши почти до пълна готовност.

През това време можете да сварите на другия котлон картофите, нарязани на едри кубчета, като във водата, в която се варят добавете 1 ч.л. зеленчукова вегета и 2 с.л. олио.

Отцедете картофите в гевгир. Още топли, намачкайте ги леко с вилица, така, че да станат на трохи, а не като пюре.

Сипете зеленчуковата смес с каймата в подходяща тавичка /моята е широка 30 см/. Отгоре покрийте ястието с поръска от сварените картофи. Не заглаждайте картофите, а само поръсете с малко зехтин.

Сложете тавичката на по-горно ниво във фурната, предварително загрята на 220 градуса. Запечете на грил функция с вентилация, докато се запекат връхчетата на картофите.

Поръсете със ситно нарязани перца от зелен лук и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: