Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени Хлебчета»Пълнени хлебчета със спанак и семена

Пълнени хлебчета със спанак и семена

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024961
Пълнени хлебчета със спанак и семена
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Всички пълнени питки заслужават да бъдат изядени, някои повече от другите"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - 160 мл
  • прясно мляко - 160 мл
  • мая - 20 г прясна
  • зехтин - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • семена - 4 с.л. сусам, ленено семе, мак, слънчогледово семе
  • За пълнежа
  • пресен лук - 1 връзка
  • чесън - 2 глави
  • масло - 50 г
  • спанак - 300 г
  • сирене - 150 г
  • чедър - 4 парченца
  • ядки - 150 г сурови
  • лютеница - 5 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесваме тестото по стандартния начин. Разтварям маята в топло мляко с лъжица захар и лъжица брашно. Оставям да се активира, около 15 минути.

В купа пресявам брашното, изсипвам маята, водата и солта. Добавям 2 с.л. от семената. Разбърквам. Замесвам меко тесто. Месете не повече от 10 минути, за да получите еластично и гладко тесто. Поставям тестото в голяма купа, намазвам отгоре с олио, за да не съхне и оставям да втаса на топло за 30 минути.

Докато тестото втасва, приготвяме плънката. За целта нарязвам на ситно скилидките чесън и ги запържвам до златисто заедно с маслото и 1 с.л. олио в тиган. Нарежете лука и спанака на ситно.

Добавям ги към задушилия се чесън, разбъркам и готвя на тих огън, до изпаряване на течността. Подправям със сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.

След като тестото е удвоило обема си, го изваждам върху намазнена с олио готварска хартия. Разстилам с ръце правоъгълник и навивам на руло. Оставям го на топло да втаса отново за 30 минути, заедно с готварската хартия. Повтарям упражнението още 3 пъти.

Разделям тестото на три части. Върху готварска хартия намазана с малко олио, оформям с ръце всяка част на дълъг правоъгълник. Слагам от плънката по средата, като подреждам по следния начин: сирене на плочки с дебелина, смес от спанак, ядки, парченце чедър и завършвате с 2-3 ч.л. лютеница. Завивам на руло и оформям хлебчето.

Отново оставям да втаса за 20 минути, завито с кърпа. Поръсвам с черен пипер и шарена сол. Пека пълнените хлебчета на 180 градуса за около 30 минути.

Пълнените хлебчета със спанак и семена са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: