Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с пълнозърнесто брашно

Питка с пълнозърнесто брашно

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Питка с пълнозърнесто брашно2 / 3
23/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 бр.
"Такава ароматна питка ще събере цялото семейство около трапезата"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • брашно - 300 г бяло
  • мая - 1/2 пакетче прясна
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода и прясното мляко заедно с лъжичка захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете така на топло за 15 минути.

След това добавете меда, солта, олиото и постепенно двата вида брашно. Замесете гладко еластично тесто и го разделете на 2 части.

Всяка част разточете на правоъгълник, намажете с разтопено масло и завивайте на рула. В намаслена тава завийте двете рула едно с друго на охлюв. Покрийте с леко влажна кърпа и оставете да втаса на топло, докато удвои обема си. По желание поръсете с някакви семена.

Сложете втасалата питка с пълнозърнесто брашно да се изпече до готовност в умерено загряна фурна до готовност. По желание намажете с масло прясно изпечената пълнозърнеста питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка: