Френска селска торта с цедено мляко

31/03/2017
Драга Мишева
отДрага МишеваЧирак52141
"Истинска класика в сладкарството - сочна френска селска торта "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
41 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо96 086
  • Преглеждания за месеца19755
  • Преглеждания за седмицата7055
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена41

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • яйце - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • течен мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • масло - 50 г /разтопено и охладено/
  • брашно - 400 г
  • захар - 150 г
  • За крема
  • цедено кисело мляко - 1 кг
  • захар - 1/2 ч.ч
  • лимон - кора от 1 лимон + 2 с.л. от сока
  • сладкарска сметана - 200 г
  • ванилия - 2 бр.
  • сладко от боровинки - 1 бурканче
  • смлени орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да започнете с основното, разтопете маслото и го оставете настрани. Така ще има време да се охлади.

Хубаво разбийте яйцето със захарта с миксер. След това добавете прясното мляко. Добавете го бавно и на тънка струя при работещ миксер. След това добавете меда, содата и маслото. Отново разбийте до пълното омесване на съставките.

Прехвърлете сместа в тенджера и сложете на котлона. Варете на бавен огън до получаването на лек карамелен цвят. Внимавайте да не преварите, тъй като сместа ще изври и тестото ви ще стане гъсто и ронливо.

Махнете от котлона и докато е горещо, добавете брашното. Омесете добре и прехвърлете на набрашнен плот. Получава се много хубаво и еластично тесто. Разделете го на 8 части. Всяка част да тежи около 110 г. За тортата ще са ни необходими 5 блата. За това от останалото тесто може да изпечете меденки.

Разточете всяка част от тестото с диаметър около 27-28 см. Разточете тънки, почти прозрачни блатове. В тава изрежете хартия за печене и върху нея печете блатовете един по един. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса не повече от 4-5 минути. Ако прекалите с печенето, блатовете като изстинат ще станат твърди и много чупливи.

Когато се изпекат, вземете ги един по един, поставете ринга на формата за торти и натиснете леко. Така ще ги изрежете еднакво и в подходящата форма.

Блатовете вече са готови и може да си приготвите крема. За целта в голяма купа изсипете цеденото мляко и захарта и разбийте с миксера. След това добавете лимоновата кора и лимоновия сок. В отделна купа си разбийте сметаната и бавно и постепенно я добавете към цеденото мляко. Разбърквайте с дървена лъжица. Накрая добавете и ванилиите.

Тортата се сглобява по следния начин: поставяте блат, отгоре изсипвате и разпределяте тънка част от крема. С помощта на лъжица прокапете тук там от боровинковото сладко и размажете. Внимавайте да не прекалите със сладкото.

Най-отгоре поръсете с орехи и поставете втория блат. Така се реди, докато не се постави и последният блат. Най-отгоре намажете с крем и оставете в хладилника за 2-3 часа за да стегне. Когато е готово, премахнете ринга.

Измажете останалия крем отстрани и отгоре. Покрийте я хубаво с натрошени орехи, а отстрани си помогнете като притискате с ръка. Най-отгоре капнете на места от сладкото. Приберете тортата в хладилник за 1 денонощие.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Яница Николова
Супер!
0
0
Stefanos Raychev
Stefanos Raychev
26.04.2017 16:32
итересно, но имам един въпрос;ячената смес, нямали да се пресече когато заври, требвали да се бърка постояно?
8
0
Драга Мишева
Драга Мишева
15.06.2017 10:45
Яйчената смес няма да се развали. Бърка се постоянно, защото иначе може да загори.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!