Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Шоколадов мус с орехи

Шоколадов мус с орехи

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1568066483825
Шоколадов мус с орехи
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
01/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ако за десерт има шоколадов мус с орехи, друго ядене въобще не ни предлагайте"

Необходими Продукти

  • шоколад - 2 бр. от 100 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 1/2 пакет
  • орехи - 10 бр.
  • захаросани череши - 6 бр. или по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка или подходящ съд слагате двата шоколада,

предварително начупени на малки блокчета, заедно с маслото, млякото и двете ванилии.

Яйцата разделяте на белтъци и жълтъци.

Оставяте сместа от мляко, масло и шоколад на слаб огън или на водна баня да се разтопи до получаване на хомогенна смес.

Когато получите хомогенната смес, варите около 10-15 минути. След това прибавяте само жълтъците от яйцата, предварително разбъркани. Варите около 2 минути вече с постоянно бъркане.

Сместа е готова. Оставете я да се охлади малко на стайна температура.

Добре е преди да се смеси с белтъците, да се пасира, за да се избегне задържането на малки бучици от сварените жълтъци.

Белтъците разбивате на сняг и се смесвате с вече изстиналата и пасирана шоколадова смес. Но смесвате на малки части с постоянно бъркане. Получава се леко шупване.

Изсипвате шоколадовия мус в подходящи чашки, поръсвате с наситнени орехи и украсявате с черешка по желание.

Оставете в хладилник за един час, за да се стегне маслото.

Получавате нежен и изтънчен десерт.

Няма значение какви шоколади ще избере за вашия шоколадов мус. С почти всички се получава добър резултат.

Ако решите да използвате бял шоколад, е добре да добавите една лъжица какао за да получите кафяв шоколадов цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
512
40
30
20
11
Дай твоята оценка: