Сукет от риба и морски дарове

02/04/2017
"Перфектното ястие се постига с внимание към детайла, свежи продукти и щипка любов "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо165
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • скариди - 15 бр., небелени, големи
  • калмар - 180 - 200 г
  • филе от бяла риба - 200 г по избор (мерлуза, панга)
  • миди - 200 г, черни
  • миди - 200 г бели песъчни
  • картоф - 1 бр., голям
  • морков - 1 бр.
  • бадеми - 40 г, смелени
  • лук - 1 глава, средна
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване, свеж
  • За рибен бульон
  • глави от скариди - и обелките от скариди
  • глава от мерлуза - или друга бяла риба с кости от гръбнака
  • лук - 1 глава + пера от пресен лук
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • домат - 1 бр., добре узрял
  • морков - 1 бр.
  • сол
  • зехтин - 3 с .л.
  • куркума - 1 ч.л. или на вкус
  • вода - 1 л и половина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Първо си приготвяме вкусния и ароматен рибен бульон, като в дълбока тенджерка сложим всички продукти и подправки и залеем с водата. Лукът и доматът може да цепнете на 4, за да пуснат по-добре соковете си. Освен обелките и главите от скаридите в рецептата може да добавите и още толкова от тях, а самите обелени скариди да ползвате за друго ястие или салата. Казвам го, защото именно това е основната есенция на бульона и колкото повече, толкова по -вкусен ще стане. Аз например винаги си замразявам обелки, когато готвя с белени скариди, после бульонът от тях е чудесен;

2. Когато заври бульончето, намалете огъня на среден, захлупете с капак и оставете да ври около 20 мин., след това прецедете, като притискате със малко сила, за да паднат всички сокове от продуктите;

3. В сгорещения зехтин запържете много ситно нарязаните чесън и лук със щипка сол. Когато са почти готови, сипете смлените бадеми и бъркайте около минута;

4. Добавете доматеното пюре и пържете още две три минути, след което налейте бульона и сложете нарязаните на едри парчета морков и картоф. Варете 15-20 минути;

5. Накрая сложете калмарите (ако сте ги купили цели, почистете отвътре и нарежете на кръгчета.), бялата риба - на парчета, двата вида миди и скаридите. Захлупете тенджерата и варете 3-4 минутки. Проверете дали мидите са се отворили, щом това стане, ястието е готово!

На морските дарове и бялата риба им трябва съвсем малко време и са готови, ако ги готвим дълго, мидите и скаридите стават сухи и жилави, а бялата риба се разпада.

6. Поднесете с поръсен магданоз.

Бялото вино е задължително за това средиземноморско ястие!

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар