Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сиропиран тиквеник с ябълки в пълнозърнести кори

Сиропиран тиквеник с ябълки в пълнозърнести кори

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Сиропиран тиквеник с ябълки в пълнозърнести кори
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 5
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Не просто вкусен, а божествен - десерт за всички, които знаят как да се наслаждават на живота"

Необходими Продукти

  • пълнозърнести кори - 1 пакет
  • тиква - 1/2 бр. цигулка
  • ябълки - 3 - 4 бр.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • канела
  • захар
  • за сиропа
  • вода - 500 мл.
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • за поръсване
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се настъргва. В касерола се слага малко мазнина на дъното и се поставя на котлона. Тиквата се изсипва в загрялата мазнина. Добавя се захар на вкус и се оставя да се запържи. Периодично се разбърква. Когато е вече поомекнала се слага канела - 2-3 ч.л. и се разбърква.

Ябълките се почистват от семките и се настъргват (аз не ги беля). Орехите се смилат. Тиквата се сваля от котлона и тогава се прибавят ябълките и орехите. Разбърква се.

Корите се разтварят. С помощта на четка се намазнява всяка кора. На дългата страна на кората се слага по 2 с.л. от сместа, разпределя се по цялата дължина и се завива на руло.

Избраната тава се намазнява. Рулата се подреждат, намазняват се с четка и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-30 минути.

Докато тиквеникът се пече, приготвяме сиропа. В касерола се слага водата да заври, изсипва се захарта (можете да варирате в количеството, според предпочитанията). Разбърква се и се сваля от котлона. По желание може да се добави малко лимонов сок за вкус. Оставя се в хладилник да се охлади.

Когато тиквеника е готов, се залива със студения сироп. Покрива се с найлон (аз ползвам найлона, с който са опаковани корите) и кърпа и се оставя, докато сиропът дръпне.

Поръсва се с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: