Универсално тесто с 2 яйца

03/04/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"И за пици, и за мекици, и за вкусни питки - научете се как се замесва перфектното универсално тесто само с две яйца "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
42 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо95 395
  • Преглеждания за месеца1260
  • Преглеждания за седмицата135
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,9 от 5
  • Сготвена42

Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр.
  • захар – 1 ч.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 500 мл
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • олио – 3 с.л.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • мая – 20 г прясна
  • брашно – 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако приготвяте пици или мекици съотношението на тези мерни единици остава.

За приготвянето на месеници и тутманици добавете още 1 ч.л. сол, а за кифли и сладки пити прибавяте 2 с.л. захар. Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.

Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.

Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.

Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа. Много често аз включвам фурната на 50 градуса (не повече) и в нея втасва тестото, на топло докато удвои обема си.

Пригответе желаното от вас изделие и ако ви остане тесто – не се чудете – в леко намазан найлонов плик поставете и съхранете в хладилника, там то издържа около седмица не повече. За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване.

Но за питки, месеници и кифлички, след като ги оформите трябва да престоят от 30 до 40 минути минимум до 1 час. Тестото е много нежно и чувствително, затова внимавайте в печенето, кифлите и пиците приготвяте на по високи температури 200- 220 градуса но питките и месениците не повече от 180 градуса.

При приготвянето на месеници и питки не отваряйте фурната, поне 20 минути след като поставите тавата, наблюдавайте през прозорчето на фурната. След като добият желаният от вас цвят (за предпочитане е златист и златисто кафяв) покрийте изделието с алуминиево фолио.

Проверявате за готовността им с дървени клечка за зъби или шишче. След като извадите изделието от фурната, обезателно завийте с чиста кърпа, която ползвате само за такива цели за 10 минути.подобни рецепти тук

5 13
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

silvana nedeva
silvana nedeva
16.04.2017 12:51
Рецептата е супер,направих питката днес надявам се да я харесат и другите .Успех!
2
0
Таня Левенова
да наистина това тесто е универсално!
5
1
Албена
Албена
03.04.2017 21:24
Много добре и подробно описана рецепта.Вече замесих моето тесто и съм сигурна,че утре ще имам превъзходна закуска.
5
0

Виж всички коментари или напиши такъв