Универсално тесто с 2 яйца

03/04/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф734447185
"И за пици, и за мекици, и за вкусни питки - научете се как се замесва перфектното универсално тесто само с две яйца "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
65 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо255 528
  • Преглеждания за месеца6806
  • Преглеждания за седмицата545
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена65

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако приготвяте пици или мекици съотношението на тези мерни единици остава.

За приготвянето на месеници и тутманици добавете още 1 ч.л. сол, а за кифли и сладки пити прибавяте 2 с.л. захар. Всички продукти да са на стайна температура поне 1 час от изваждането им от хладилника.

Разтворете маята и захарта в 200 мл затоплено мляко и оставете на топло място да шупне. В голяма купа пресейте брашното, добавете към него солта и бакпулвера и разбъркайте.

Оформете кладенче в брашното и в него прибавете предварително разбитите с вилица яйца, смесени с топлото прясно мляко, киселото мляко, олиото и шупналата мая (закваската), омесете меко тесто. Намажете съда с много малко олио (просто да е мазен) и поставете оформеното на топка тесто.

Завийте купата (винаги) със стреч фолио много добре (така не позволявате да влиза студен въздух в тестото) и върху него чиста памучна кърпа. Много често аз включвам фурната на 50 градуса (не повече) и в нея втасва тестото, на топло докато удвои обема си.

Пригответе желаното от вас изделие и ако ви остане тесто – не се чудете – в леко намазан найлонов плик поставете и съхранете в хладилника, там то издържа около седмица не повече. За мекици и пици веднага след втасването на тестото ги пригответе без второ втасване.

Но за питки, месеници и кифлички, след като ги оформите трябва да престоят от 30 до 40 минути минимум до 1 час. Тестото е много нежно и чувствително, затова внимавайте в печенето, кифлите и пиците приготвяте на по високи температури 200- 220 градуса но питките и месениците не повече от 180 градуса.

При приготвянето на месеници и питки не отваряйте фурната, поне 20 минути след като поставите тавата, наблюдавайте през прозорчето на фурната. След като добият желаният от вас цвят (за предпочитане е златист и златисто кафяв) покрийте изделието с алуминиево фолио.

Проверявате за готовността им с дървени клечка за зъби или шишче. След като извадите изделието от фурната, обезателно завийте с чиста кърпа, която ползвате само за такива цели за 10 минути.подобни рецепти тук

5 16
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Denka Jelqzkova
Denka Jelqzkova
25.12.2017 20:14
Имам питане: Млякото, в което се разтваря маята допълнително количество ли е или се отделя от предвидените в рецептата 500мл?
1
6
Мария Симова
Мария Симова
25.12.2017 21:08
Не е допълнително а от предвиденото от рецептата количество мляко 500 мл!
1
0
Iliyana Stoyanova
Iliyana Stoyanova
27.11.2017 19:41
Благодаря за рецептата☺️ Разкошно тесто
2
0
Мария Симова
Мария Симова
27.11.2017 19:47
А, аз благодаря за доверието :)
4
1
silvana nedeva
silvana nedeva
16.04.2017 12:51
Рецептата е супер,направих питката днес надявам се да я харесат и другите .Успех!
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв