Френска селска багета

04/04/2017
Станислава Армянова
отСтанислава АрмяноваПомощник Готвач30220326
"Стане ли дума за френско сирене и френсик хляб - знаете, че ще е безумно вкусно, нали?"
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо417
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г тип 500
  • брашно - тип 450 (300 г) или брашно тип 400 - също 300 г
  • морска сол - 2 ч.л. смляна
  • мая - 15 г прясна
  • вода - 500 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното тип 450 (или 400) се отделят 100 г за доомесване. Останалите 200 грама заедно с другото брашно се смесват.

В хладката вода се разтваря маята. Към нея се прибавя половината от брашното и се оставя да втаса. Втасва 4 часа или докато си утрои обема си. Добавя се останалото брашно, меси се около 10 минути. Трябва да се получи влажно меко тесто. Ако има нужда се добавя от тестото за доомесване. Втасва още час, като е покрито с намаслено фолио.

Когато удвои обема си, се премесва и се разделя на 3 топки. Всяка се разточва на правоъгълник с размери 15х8 см. Долната третина се прегъва нагоре и отгоре се прихлупва с горната третина.

Притиска се, почива 3-4 минути и продължава да се прегъва, докато стане с формата на франзела. Всяко парче се разточва до дължина 33 см. Хлебчетата се оставят да втасат 45-60 минути на топло.

Фурната се загрява на 250 градуса. Хлябовете се слагат в тавичка, прорязват се леко с остър нож и се пекат 20-25 минути, като в началото на печенето стените и дъното на фурната се пръскат с вода с пулверизатор 3 пъти през 1 минута. Ако бързо се зачервяват температурата се намалява на 200 градуса.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар