Курабийки с амонячна сода

26/04/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510328
"Нека и във вашата кухня да ухае на ароматни курабийки "
Приготвяне30 мин.
Готвене15 мин.
Общо45 мин.
Порции50-60 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо35 399
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя
  • захар - 1 ч.ч. с връх
  • олио - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • есенция - 4 - 5 капки лимонова
  • брашно - 750 - 900 г. (колкото поеме за меко тесто)
  • ядки - по избор, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте до побеляване яйцата със захарта и добавете при непрекъснато бъркане олиото. Разтворете амонячната сода в 2-3 с.л. хладка вода или прясно мляко и добавете към горната смес, след което лимоновата кора и лимоновата есенция.

Сипвайте брашното постепенно и бъркайте с миксер първоначално, а после го замесете на ръка. Трябва да се получи меко тесто, което може да се точи.

Оставете да почине за половин час, след което го разточете на кора с дебелина 1, 5 см и изрежете в желаните от вас форми курабийки.

Подреждайте ги в тава с хартия за печене, украсете ги с натрошени или цели ядки и ги пъхнете да се изпекат до порозовяване на 175 градуса предварително загряна фурна.подобни рецепти тук

5 11
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Ивилина
Ивилина
03.05.2013 14:03
Това се много успешни великденски курабийки.В къщи ги приготвяме не само за празника, а и през цялата година. Що се отнася до млякото аз ползвам кисело/3-4 супени лъжици/ за да изгася амонячната сода вътре.
0
0
Случаен
Случаен
16.02.2013 10:06
Що,трябва литри вода ли да има,че да прочетете вярно?...
0
0
Саня
Саня
23.11.2012 16:48
пише вода или мляко
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!