Питка с джоджен и куркума

04/04/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827122
"Уникална солена питка с копър и микс от семена - направо ще ви вземе акъла "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо609
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 3 с.л.
  • олио - 100 мл
  • вода - 350 г
  • мая - 1 пак суха
  • захар - 1 с.л.
  • за намазване
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 3 с.л. микс за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме водата в микровълнова. Трябва да е хладка. Слагаме захарта, бъркаме да се разтвори и добавяме маята. Бъркаме докато и маята се разтвори.

Пресяваме брашното, поръсваме със сол и смлян джоджен. Разбъркваме добре с лъжица. Правим кладенче, сипваме олиото и внимателно започваме да бъркаме с лъжица и да сипваме на порции водата с маята.
Замесваме нелепкаво тесто.

Оставяме го да втаса, уголемявайки 2 пъти обема си. За да втаса по-бързо, аз го слагам във фурна на 60-70 градуса. Докато втасва слагаме в чашка куркумата и олиото, разбъркваме добре. Това ще е сместа, която ще ползвам вместо жълтък.

След като е втасало тестото го премесвам и правя фигурки. Разделям тестото на седем топки. Шест от топките ги правим, като ги разточваме с ръце, трябва да се получи дълго "шнурче". Връзваме на възел и подреждаме в намазнена и набрашнена тава, която предварително сме подготвили. Аз използвах йенската тенджера.

Седмата топка я слагаме по средата между възелчетата. Оставяме да втаса, уголемявайки обема си "половин път". Намазваме питката с четка със смета от куркума и олио. Поръсваме с микс семена. Печем на не много силна фурна на 170 градуса до готовност около 40 мин. Преди да се разчупи, трябва да изстине.подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар